Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Salif Keita har tidigare gjort en låt tillsammans med yngre artister som heter Attention coronavirus Foto: AP/TT

Afrikas artistelit går ihop mot coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad
Under måndagen sänds den digitala musikshowen World Afro Network (WAN) på sociala medier och i 60 afrikanska tv-kanaler. Flera kända afrikanska artister kommer att uppträda och syftet är att sprida kunskap om coronaviruset med hjälp av musik.

WAN sker i samarbete med Afrikanska Unionen och några av artisterna som kommer att uppträda är Youssou N’Dour från Senegal, Khadja Nin från Burundi och Salif Keita från Mali. I stort räknar man med att runt 50 miljoner personer kommer att titta på konserten. 

Salif Keita, som är en av afro-popens pionjärer, har tidigare gjort en låt tillsammans med yngre artister som heter Attention coronavirus. Låten handlar om att det är viktigt att hålla distans, tvätta händerna och respektera reglerna. 

– Det är viktigt att vi afrikaner förstår att den här sjukdomen verkligen existerar. Vi har inte tillräckliga resurser för att klara av den. Utan vi måste satsa på förebyggande åtgärder, säger Salif Keita.

Konserten är en av dessa åtgärder, där man med hjälp av musik vill nå folket i afrikanska länder – särskilt de personer som inte kan läsa eller skriva.

Viruset har inte drabbat Afrika lika hårt

Coronapandemin har inte drabbat afrikanska länder lika hårt som länder i väst. Men det finns en oro om att coronaviruset kommer att slå hårt mot kontinenten. 

– Vi har inte drabbats lika hårt som västvärlden, lyckligtvis. Men det betyder inte att vi inte kommer att drabbas och få problem. Vi har våra egna problem. I Mali har man gjort så gott man kan. Politikerna har gjort sitt bästa. Men det räcker inte eftersom det saknas resurser, säger Salif Keita.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet