Foto: Claudio Bresciani /TT

Agneta Pleijel får Svenska Akademiens nordiska pris

Publicerad

Svenska Akademien tilldelar författaren Agneta Pleijel 2018-års nordiska pris. Hennes senaste roman är den självbiografiska Doften av en man.

Priset, som består av 400.000 kronor, går till en mottagare i något av de nordiska länderna som gjort ”betydelsefulla insatser inom något av Akademiens verksamhets- eller intresseområden.”

Svenska Akademiens nordiska pris instiftades vid akademiens 200-årsjubileum 1986 och mottogs senast av Dag Solstad (2017) och Monika Fagerholm (2016).

Fick 2017-års Samfundet de Nios stora pris

Författaren, professorn och kulturskribenten Agneta Pleijel debuterade 1970 som dramatiker med Ordning hälsar i Berlin och har därefter skrivit ett stort antal romaner, pjäser och diktsamlingar. I slutet på 80-talet var hon även ordförande för organisationen svenska Pen.

2017 fick författaren Samfundet De Nios stora pris och hennes senaste roman – den självbiografiska Doften av en man – gavs ut i april förra året.

Romanen är även nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018, som delas ut i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.