Kurt Cobain 1967 – 1994. Foto: Sipa Press/REX FEATURES

AI skapar musik inspirerad av artister som dog unga

Uppdaterad
Publicerad

Alla som någon gång har undrat hur en nyskriven låt av Amy Winehouse eller Jimi Hendrix skulle ha kunnat låta, kan nu få sitt svar. Med hjälp av AI-teknik har organisationen Over the Bridge tagit fram förslag på hur fyra artister ur den så kallade 27-klubben hade kunnat komponera sånger om de levt idag. Det rapporterar musikmagasinet Rolling stone.

Lost tapes of the 27 club heter projektet som består av fyra verk som inspirerats av Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jimi Hendrix och Jim Morrison. Initiativet går ut på att ett AI- program har analyserat upp till 30 låtar av varje artist som sedan har komponerats ihop av en mänsklig ljudtekniker till nya låtar. 

Exempelvis innehåller Nirvanas ”nya” låt allt från tysta gitarrplocket i Come as you are till det mer rasande gitarrspelet i låten Scoff. Vad gäller texterna så har de behandlats av samma AI-teknik, där exempelvis Kurt Cobains vanligaste ordval och meningar har satts ihop. Låtarna är sedan inspelade av artister som till vardags arbetar med att spela cover-låtar av artisterna.

Målet är att belysa psykisk ohälsa

Trots intentionen att låta så likt originalet som möjligt så menar initiativtagarna att det i slutändan är ett arbete gjort av datorer, och att huvudsyftet är att belysa psykisk ohälsa. Alla fyra artisterna ingår nämligen i den så kallade 27-klubben, där personer som dog när de var 27 år gamla är med. 

– Vad hade hänt om alla de musiker som vi älskar hade haft fått stöd för psykisk ohälsa?, säger Sean O'Connor, som bland annat sitter i styrelsen för Over the Bridge. 

Han menar att depression inom musikindustrin ofta romantiseras och att det ses som ett tecken på äkthet när en artist sjunger om sitt egna lidande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.