Akademiledamoten Sture Allén om han förtroende för Sara Danius Foto: SvD/TT

Akademieledamotens besked: Håller möte om Danius i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Efter Horace Engdahls kritik mot ständiga sekreteraren Sara Danius bekräftar akademieledamoten Sture Allén att man kommer att ha ett möte imorgon där förtroendet för Danius ska diskuteras. Enligt Allén kommer inte alla ledamöter att delta eftersom ”det är några som anser sig viktigare än Akademien och därför inte kommer.”

De åtta ledamöterna som röstat emot att utesluta ledamoten Katarina Frostenson ur Akademien kommer inte att kommentera de senaste turerna förrän på onsdagen, då ett nytt möte hålls dem emellan. Det säger Sture Allén, en av ledamöterna i Svenska Akademien, till SVT Nyheter.

– Vi ska mötas i den här lilla gruppen imorgon och då har vi lovat att vi i förväg inte ska uttala oss om hur vi ställer oss, säger han.

En av de åtta, Horace Engdahl, gick tidigare på tisdagen ut i en mycket skarp debattartikel i Expressen där han skriver att ständiga sekreteraren Sara Danius är den som skött sitt uppdrag sämst av alla som suttit på den stolen.

Går inte ut offentligt med åsikter

Enligt Sture Allén är det efter publiceringen av Expressens artikel som de åtta nu på förmiddagen enats om att ingen ska gå ut i offentligheten med sina åsikter.

På SVT:s fråga om hans syn på Sara Danius svarar han:

– Alltså, Sara Danius hade ju varit ledamot väldigt kort tid när hon blev sekreterare, vilket är ovanligt. Och det gör att hennes erfarenhet inte är så stor på det planet. Det är väl det man kan säga om hur man ser på det rent allmänt.

Men har du förtroende för Sara Danius?

– Det är det vi ska diskutera imorgon när vi möts i den här gruppen.

På frågan om vilka som kommer att delta i mötet i morgon, om det är alla ledamöter i Akademien, svarar Sture Allén att ”alla inte kan mötas eftersom det är några som anser sig viktigare än Akademien och därför inte kommer.”

Vill inte kommentera Frostenson

Han syftar på de tre ledamöter som i fredags lämnade sitt arbete i Akademien i protest mot att Katarina Frostenson inte uteslutits. Detta sedan en advokatutredning kommit fram till att Frostenson gjort sig skyldig till jäv.

Sture Allén vill inte heller uttala sig om man kan anse att Katarina Frostenson kan uteslutas ur Akademien på grund av att hon är delägare i den verksamhet som den så kallade kulturprofilen drivit och som fått bidrag från Svenska Akademien.

– Hon har något slags delägarskap där, men vi har inte diskuterat vad som menas med jäv för det är ett ord med många olika innebörder, säger Sture Allén.

Tillfällige direktören mötte kungen

Under tisdagseftermiddagen hade Akademieledamoten och den tillfällige direktören Anders Olsson ett möte med kungen på Stockholms slott. Litteraturprofessorn är del av gruppen inom Akademien som röstade mot en uteslutning av Katarina Frostenson och träffade kungen till följd av krisen i Svenska Akademien. Detta för att ge sin bild av de senaste dagarnas händelser, rapporterar Aftonbladet.

– Det var ett företräde och det var bara kungen och Anders Olsson som deltog, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren till tidningen.

Kulturnyheterna söker Anders Olsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet