Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här stoppar domaren advokatens utfrågning Foto: Privat & Thomas Fehrm/SVT

Konflikt om ordet ”Harlem” central punkt i rätten

Uppdaterad
Publicerad
Tolkningen av ett sms från ASAP Rockys assistent har blivit en central fråga i rättegången mot världsstjärnan. Uttrycket ”Harlem” åsyftar ASAP Rocky, menar åklagaren. Men att meddelandet bevisar att tillhyggen använts bestrids av försvaret. Samtidigt diskuteras vad ordet Harlem syftas på utanför rättssalen.

Världsstjärnan ASAP Rocky står åtalad för misshandel, tillsammans med två personer ur hans turnésällskap, efter ett bråk i Stockholm den 30 juni. Under torsdagens rättegång blev ett sms från ASAP Rockys assistent en central del av åtalet.

”Harlem kom fram, han tog en tom glasflaska och slog sönder den på personen”, står det i meddelandet som skickades kort efter bråket.

Under förmiddagen uppstod diskussioner i rättssalen om huruvida ASAP Rocky kallas för Harlem, och att det därför skulle vara han som åsyftas i meddelandet. Det är också en fråga som ställts under polisens förhör inför rättegången, där de åtalade nekar till att någon person i sällskapet kallas för Harlem.

Är ett uttryck

Uttrycket, som på engelska lyder ”Harlem came out”, har blivit uppmärksammat i den omgivande debatten om åtalet. Där menar flera personer att det är ett uttryck för ett beteende som kommit fram i en viss situation, och inte ett smeknamn som direkt åsyftar en person. ASAP Rocky kommer ursprungligen från Harlem i New York.

”Detta är så pinsamt att jag smäller av. Vi gör bort oss med vår gymnasieengelska inför hela världen. ”Harlem came out” = ett uttryck, något smeknamn avses inte. Helt otroligt att åklagare och polis tabbat sig på det här sättet”, skriver advokaten Emma Persson på Twitter om spörsmålet.

”Syftar på en anekdot”

Huruvida en glasflaska använts i bråket är en viktig del av bevisföringen för både försvaret och åklagaren, enligt Dennis Martinsson, doktor i straffrätt. För åklagaren bevisar glasflaskan att våldet överskrider nödvärn, medan försvaret försöker bevisa att den inte använts, och att våldet därför är försvarbart.

– Glasflaskan är viktig för att åklagaren har sagt i stämningsansökan att misshandeln delvis har skett genom ett tillhygge, glasflaskan, sa Dennis Martinsson till SVT under tisdagen.

Åklagaren ville visa ett gammalt filmklipp där det enligt honom framgår att ASAP Rocky kallas för Harlem, men detta bedömdes som ovidkommande av tingsrättens ordförande, då klippet var flera år gammalt.

Försvaret å sin sida medger att ASAP Rocky har kallats för Harlem när han satt på ungdomsanstalt i tonåren, men hävdar att meddelandet åsyftar en anekdot.

Oavsett om Harlem handlar om ett beteende eller ett smeknamn, är frågan om vad och vem som åsyftas återkommande under torsdagens rättegångsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet