Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en granskning av Håkan Nessers bolag i lågskattelandet Malta 2018 åtalades författaren för grovt skattbrott. Se alla turer i fallet sammanfattade på 60 sekunder. Foto: TT/Per Nilsson

Åklagaren yrkar på 2,5 års fängelse för Håkan Nesser

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Håkan Nesser riskerar 2,5 års fängelse i åtalet för grovt skattebrott. Det står klart efter att rättegången avslutades på torsdagen.

Den bästsäljande deckarförfattaren Håkan Nesser står åtalad för att tillsammans med en annan person ha fört ut nära 15 miljoner kronor ur bolag på Malta utan att redovisa utdelningarna för Skatteverket. Nesser är åtalad för halva beloppet, och den medåtalade för den andra halvan.

Upplägget i Malta avslöjades av Kulturnyheterna och Uppdrag Granskning 2018 i samband med Paradisläckan, då stora mängder konfidentiella dokument läckte från skatteparadis.

Rättegången mot Håkan Nesser

Ser brottet som grovt

Åklagaren Anne-Charlotte Boo menar att Håkan Nesser och en annan person medvetet undanhållit miljoninkomster för Skatteverket under flera års tid, i samråd med Nessers affärsrådgivare som bistått med att bygga upp och driva bolagen i Malta och fyllt i Nessers deklarationer.

– Vi menar att brottet är grovt, inte bara beloppsmässigt, utan också svårupptäckt sett till den bakomliggande skatteplaneringen som föregått brottet, säger Anne-Charlotte Boo, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Boo menar att skatteplaneringen i Malta inte är olaglig, men att de överförda miljonbeloppen utgör grovt skattebrott.

– Det hade sannolikt aldrig upptäckts om inte Paradisläckan skett och ni journalister börjat titta på det.

”Nesser försökte göra rätt”

Håkan Nesser och den medåtalade nekar till brott. Enligt hans advokat Conny Cedermark medger Nesser i stort att pengarna förts ut från Malta, men att han inte haft uppsåt att begå brott. Alla transaktioner har skett på inrådan av en affärsrådgivare, enligt advokaten.

– Skattebrott förutsätter uppsåt och handlar om att försöka göra fel, Håkan Nesser har försökt göra rätt. Misstag ska inte bestraffas, säger advokat Conny Cedermark.

Rådgivaren är åtalad för medhjälp till grovt skattebrott för båda åtalade parter. Åklagaren yrkar på tre års fängelse.

– Min klient förnekar brott och hoppas och tror att det blir ett frikännande. Varken min klient eller Nesser har haft uppsåt att begå brott, man har missuppfattat de svenska skattereglerna, säger rådgivarens advokat Andreas Natt och Dag.

Åtalades efter SVT:s granskning

Det var under våren 2018 som Kulturnyheterna och Uppdrag Granskning avslöjade Håkan Nesser bolagsstruktur i lågskattelandet Malta, varifrån författaren och en medåtalad fört ut nära 15 miljoner kronor mellan 2013 och 2015.

Granskningen ledde till att Skatteverket utredde bolagsupplägget och krävde Nesser och en medåtalad på nära åtta miljoner kronor i restskatt, vilket de betalat.

Som en konsekvens av affärerna i Malta står stjärnförfattaren nu åtalad för grovt skattebrott tillsammans med en annan person, där de åtalas för hälften av de nära 15 miljoner kronorna vardera. Nessers affärsrådgivare – flitigt anlitad inom nöjesvärldens toppskikt – står åtalad för medhjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Håkan Nesser

Mer i ämnet