Ål-författaren om PM Nilssons tjuvfiske: ”Egoistiskt och respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Statssekreteraren PM Nilsson straffas med böter för att ha tjuvfiskat ål i Blekinge skärgård.

– Det är så otroligt dumt. Jag kan inte se det som något annat än en egoistisk omdömeslöshet, säger Patrik Svensson, författare till den hyllade boken ”Ålevangeliet”.

PM Nilsson, tidigare ledarskribent och numera statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson (M), ska betala 38 800 kronor i dagsböter för att ha fiskat ål utanför Bollöarna i Karlskrona skärgård 2021.

– Det är principiellt samma sak som att tjuvjaga noshörningen. Ålen är akut hotad av utrotning, beståndet har minskat med över 95 procent på bara några decennier, säger Patrik Svensson.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

”Avslöjar sig själv”

2019 fick han Augustpriset för sin ”Ålevangeliet”, en bok som handlar om ålen och människans relation till djuret.

Patrik Svensson har svårt att förstå hur PM Nilsson har kunnat bortse från fiskeförbudet.

– När han ger sig ut och tjuvfiskar ål så avslöjar han sig själv som inte bara en omdömeslös och kriminell person utan också som en person som faktiskt inte bryr sig. Han orkar inte respektera allt det arbete som görs för att försöka bevara en biologisk mångfald och förhindra massutrotningen.

”Smittar av sig på regeringen”

I ett inlägg på Facebook skriver PM Nilsson att han ”har fiskat ål sedan barnsben och tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen.”

– Den kulturen har jag också tillhört. Visst finns en tradition och ett kulturarv men det finns massor av traditioner som vi inte längre kan syssla med. Det är inte svårt att sluta fiska ål. Det är bara att låta bli.

– Det är en respektlöshet som smittar av sig på regeringens arbete i miljöpolitiken. Man kan se det som en bagatell, men det här avslöjar en aningslöshet i de här frågorna.

”Ber om ursäkt”

I Facebook-inlägget utvecklar PM Nilsson sin syn på sitt ålfiske.

”Ryssjorna var mina och jag tar självklart ett strafföreläggande för brott mot fiskerilagen”, skriver han.

”Jag ber om ursäkt för det merjobb jag orsakat hos Havs- och Vattenmyndigheten och hos polisen. De har viktigare saker för sig och det är viktigt att alla följer lagen”.

Kulturnyheterna söker PM Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statssekreterare PM Nilssons tjuvfiske

Mer i ämnet