Elías García Martínez väggmålning ”Ecce Homo” år 2010, i juli 2012 och efter grannens spontana ”restaurering”. Foto: Centro de Estudios Borjanos

80-åring förstörde 1800-talsmålning

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna tyckte att kyrkmålningen ”Ecce Homo” behövde fräschas upp. Tyvärr hade hon ingen erfarenhet av att restaurera konst. Nu är den spanska klassikern totalförstörd.

Freskomålningen ”Ecce Homo” målades av den spanska konstnären Elías García Martínez, för cirka tvåhundra år sedan. Länge har man kunnat beskåda konstverket på en vägg i Santuario de Misericodia-kyrkan i nordöstra Spanien.

Originalet föreställer Jesus med en törnekrona på huvudet. Med tiden har bilden blivit något sliten – något som en närboende kvinna i 80-årsåldern bestämde sig för att rätta till med hjälp av färg, pensel och sin egen konstnärliga förmåga. Det rapporterar brittiska The Telegraph.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Helt oigenkännligt

Kvinnans amatörrestaurering slutade dock med en riktig konstkatastrof. Hennes svep med penseln har gjort Jesusporträttet helt oigenkännligt.

Snedsteget upptäcktes när Elías García Martínez barnbarn hade skänkt pengar till centret som arkiverar och dokumenterar regionens religiösa målningar (Centro de Estudios Borjanos). Anställda från studiecentret hade begett sig till kyrkan för att titta till fresken när de möttes av förödelsen.

”Med gott syfte”

Kvinnan hade inte fått tillåtelse att restaurera tavlan, skriver den spanska tidningen El País, men enligt regionens kulturchef Juan Maria de Ojeda gjorde hon det med ”gott syfte” – fast sedan spårade det ur. Nu väntar man på att tekniker ska avgöra ifall målningen kan återställas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Mer i ämnet