Alexa tar hem American Song Contest. Foto: Willy Sanjuan/AP/TT

Alexa vinner första American Song Contest

Publicerad

American Song Contest är i mål. Den första segraren är Alexa som representerar Oklahoma.

Natten mot tisdagen, svensk tid, avgjordes den historiska första American Song Contest på amerikanska NBC, baserat på Eurovision Song Contest.

Vinnare blev Alexa från Oklahoma med ”Wonderland”, följt av Riker Lynch (Colorado) med ”Feel the love” och Jordan Smith (Kentucky) med ”Sparrow”. Juryns favorit, Washingtons Allen Stone med ”A bit of both”, föll inte publiken lika mycket i smaken och slutade femma.

Alexa, 25, är född och uppvuxen i Tulsa i Oklahoma och heter egentligen Alexandra Schneiderman. Hon har bott i Seoul i Sydkorea de senaste åren där hon satsat på en K-popkarriär.

Totalt tio artister från nio delstater och Amerikanska Samoa stod på scenen i finalen i spektaklet där svenska kvartetten Anders Lenhoff, Christer Björkman, Peter Settman and Ola Melzig står som producenter, tillsammans med Ben Silverman, Howard T Owens och Gregory Lipstone.

Tävlingen har sänts i åtta veckor, och totalt har tävlande från 50 delstater, fem territorier och huvudstadsdistriktet deltagit.

Programmet har letts av rapparen Snoop Dogg och sångerskan Kelly Clarkson.

Frågan är om Alexa blir både den första och sista vinnaren i American Song Contest, då programmet har dragits med svaga tittarsiffror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.