Konstnärerna som inte går att hitta – se SVT:s reporter avslöja bluffen

Uppdaterad
Publicerad

Välkända auktionshus och gallerier har i åratal sålt konstverk av signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko. Men Kulturnyheternas granskning visar att konsten säljs under falsk signatur, och att konstnärerna inte verkar existera.

Kulturnyheterna har ringt konstgallerier och auktionshus – men ingen verkar veta var Alexander Vasilenko eller Tom Moore är eller hur man kommer i kontakt med dem. Internationella experter i Ryssland och USA har aldrig hört talas om konstnärerna och menar att de är påhittade. Ändå säljs deras verk på ansedda auktionshus och gallerier i Sverige, och konstnärerna presenteras med både bild och text

Alexander Vasilenkos “oljemålningar” - simpla fotomontage 

På hemsidan för ett ansett konstgalleri kan man läsa att konstnären Alexander Vasilenko är verksam i Frankrike och Ryssland. Han ska enligt presentationen ha studerat måleri 1994-96 för en Nikolaj Titov i Moskva. Men experter i Moskva säger att varken konstnären Alexander Vasilenko eller Nikolaj Titov existerar.  

– Efter att ha tittat på fallet kan jag definitivt säga att konstnären Alexander Vasilenko inte finns. Inte heller Nikolaj Titov, säger Mikhail Levin, rektor på Moscow school of contemporary art. 

I videon kan du se experternas utlåtande. 

Enligt presentationen besitter Alexander Vasilenko en “utsökt hantverksskicklighet” och ägnar sig åt naturalistiskt trompe l’oeil-måleri (från franskans lura ögat) där “pappersinslagna objekt ofta är förekommande”. Men Kulturnyheternas granskning visar att “oljemålningarna” i själva verket är enkla fotomontage skapade i Photoshop av två svenskar och signerade av en gallerist.

Popkonstnären Tom Moore - en stulen identitet 

Tom Moore beskrivs på samma gallerisida som popkonstnär verksam i New York. Han ska vara född i Boston och ha medverkat vid flera samlingsutställningar för grafisk konst i USA. Han ska även ha fått ett flertal utmärkelser. Varken utställningarna eller utmärkelserna specificeras närmare. Han jämförs med Andy Warhol.  

Kulturnyheterna hittar inte konstnären Tom Moore i USA. Däremot finns en framgångsrik glaskonstnär vid namn Tom Moore i Australien, dock med en helt annan biografi. När Kulturnyheterna når honom blir han förvånad över att hans namn och bild används för att sälja popkonst på andra sidan jorden.  

– Jag har ingenting att göra med verken. Så det är en förfalskning, säger han. 

I videon kan du se Tom Moores reaktion. 

Konstverk av Tom Moore och Alexander Vasilenko har sålts på bland annat Bukowskis, Stockholms auktionsverk och Wasskonst. Wasskonst beklagar att de gått på bluffen, och hänvisar till att konsten funnits på välkända auktionshus.

Efter att ha tagit del av Kulturnyheternas granskning säger Bukowskis att de ska polisanmäla bedrägeriet. Stockholms auktionsverk har inte svarat på intervjuförfrågan.

Vet du mer? Tipsa oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.