Alfhildpriset till Sara Stridsberg

Publicerad

Alfhildpriset är instiftat av Riksteatern och Östgötateatern och ska stimulera dramatik som synliggör ett kvinnligt perspektiv på allmänmänskliga frågor. Priset, en pjäsbeställning från Riksteatern, tillkännagavs på Teaterbiennalen i Borås.

Sara Stridbserg har uppmärksammats för romanerna ”Happy Sally” och ”Drömfakulteten”. För den senare fick hon Nordiska rådets litteraturpris och den har även dramatiserats. Senast skrev hon ”Medealand” för Dramaten/Elverket.

Priset har namngivits efter dramatikern Alfhild Agrell (1849-1923), vars pjäs ”Räddad” spelades på Teaterbiennalen, och ska ges till en dramatiker som verkar i hennes anda. Priset delades ut för andra gången.

Hela motiveringen:
”I år går Alfhildpriset till en dramatiker vars historiska karaktärer slår med rå, poetisk kraft rakt in i vår samtid. I ett vibrerande epicentrum står kvinnliga rättshaverister som går över alla gränser för utmana och övervinna de konventioner och strukturer som hotar att förgöra dem. Kontroversiella antihjältinnor som utmanar själva livet, samhället och inte minst teatern. Valerie och Medea, besatta och svårhanterliga, begåvade nog att vara drottningar men dömda till nederlag och utanförskap, står framför oss på scenen och tvingar oss att sympatisera med dem trots deras ord och handlingar, tvingar oss att genom sina öden ifrågasätta hur vi lever våra egna liv i vår egen tid, tvingar oss att se vad som sker där makten möter maktlöshet. Valerie Solanas ska bli president i Amerika och Medealand är två pjäser som annekterar en bit av den svenska teatern, som drömmer på gränsen mellan utopi och tragedi, som fångar vår uppmärksamhet med sitt språk och sin kraft, med den förlösande humor som uppstår när en människa ser igenom allt och alla, och med den förstämning vi känner när den människan drabbar oss och tvingas att gå under.

Sara Stridsberg får Alfhildpriset 2009 för sin starka dramatiska röst och sitt utmanande perspektiv som gör henne till en av våra mest betydande dramatiker.”

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer