Kathleen Hanna aktuell med nytt band

Uppdaterad
Publicerad

Sångerskan Kathleen Hanna känd från bandet Bikini Kill är aktuell med ett nytt band och en ny film.

Kathleen Hanna är idag aktuell med nya bandet The Julie Ruin och filmen The Punk Singer av independentregissören Sini Anderson. Men för det flesta är hon känd som sångerska i bandet Bikini Kill och förgrundsfigur inom Riot Grrrl-rörelsen.

Riot Grrl var en feministisk subkultur som slog igenom i USA för drygt 20 år sedan. Det handlade främst om musik, men även tidskrifter, konst, politik och aktivism.

Reaktion mot sexismen

Kathleen Hanna säger att hon bildade Bikini Kill som en reaktion mot det sexistiska klimatet i samhället och den backlash som drabbade feminismen i början av 90-talet. Det fanns inget utrymme för tjejer ens i de alternativa musikscenerna, men Kathleen Hanna var med och skapade det.

Grunge och hardcore-konserterna var ofta våldsamma och det var också svårt för många tjejer att kunna ta plats. Under Bikini Kills konserter uppmanade Kathleen Hanna den kvinnliga publiken att ställa sig längst fram. ”All the girls to the front!” var slagordet. Killarna kunde lyssna men jag skrev alla texter för kvinnorna, berättar hon för Kobra i ett iskallt New York.

Se mer i Kobra ikväll  21:30 i SVT1.

Dokumentären om Kathleen Hanna visas i Kunskapskanalen den 17 april kl. 21.45

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.