Alla SVT-kanaler gratis i tv-näten

Publicerad

Samtliga Sveriges Televisions och Utbildningsradions analoga och digitala tv-kanaler kommer från den 1 juli att bli gratis i de stora kabel-tv-näten. Upphovsrättskostnaderna, som egentligen skulle betalas av kabel-tv-operatörerna, kommer SVT och UR att stå för.

Enligt SVT och UR innebär inte regeringens förslag om vidaresändningsplikt, så kallad must carry, som riksdagen snart ska behandla, att alla kabel-tv-hushåll får tillgång till samtliga digitala public servicekanaler. Därför har de två bolagen valt att sluta särskilda överenskommelser med kabeloperatörerna och rättighetshavarorganisationen Copyswede.

Överenskommelserna innebär i en första fas att kabel-tv-operatörerna Com Hem och UPC åtar sig att vidaresända SVT1, SVT2, SVT24 och Barnkanalen/Kunskapskanalen både analogt och digitalt i sina nät. Kabeloperatörer slipper betala någon upphovsrättslig ersättning till Copyswede, den står i stället SVT och UR för.

”För SVT och UR är det oerhört viktigt att vi kan medverka till att alla hushåll i så stor utsträckning som möjligt ska få del av alla våra fem kanaler och utan att någon av kanalerna blir en betalkanal. Uppgörelserna ska därför ses som en del av SVT:s och UR:s public serviceuppdrag och därför är vi beredda att ta en kostnad som egentligen ska tas av kabel-tv-operatörer och andra som driver kabelnät”, säger SVT:s vd Christina Jutterström i ett pressmeddelande.

”Jag räknar med att andra kabeloperatörer som Canal Digital och Kabelvision kommer att göra samma åtagande som Com Hem och UPC. Svenska kabel-tv-föreningen och fastighetsägarorganisationerna ställer sig också bakom och kommer att verka för att överenskommelsen realiseras i avtalen mellan fastighetsägare och operatörer”, fortsätter SVT-chefen.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer