Kulturarvsproposition får kritik av Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Stoppa planerna på en sammanslagning av Etnografiska-, Östasiatiska- och Medelhavsmuseet. Det kräver Liberalerna, apropå regeringens förslag på ny kulturarvspolitik, som i dag behandlas av kulturutskottet.

Regeringen har arbetat med att samla kulturarvsfrågor i ett eget politiskt område och ta fram en ny museilag för att förstärka museernas oberoende.

Det har resulterat i en kulturarvsproposition som behandlas av kulturutskottet denna vecka.

Statens museer för världskultur

I propositionen berörs bland annat frågan om hur Statens museer för världskultur bör organiseras.

Myndighetens budget äts upp av lokalhyror och när museiledningen förra året, på uppdrag av regeringen, tog fram ett antal sparförslag gick samtliga ut på att på ett eller annat sätt slå ihop museerna under samma tak, något som väckt högljudd kritik.

Personal och utomstående debattörer har uttryckt en oro för att museernas verksamhet ska påverkas negativt.

”Genomför experiment på området”

Nu reserverar sig Liberalerna mot att regeringen i kulturarvspropositionen lyfter sin hand från lokalfrågan och lämnar beslutet åt museiledningen.

– Man genomför ett experiment på museiområdet. Man vet inte vad det blir för effekter av en sammanslagning av de här tre museerna, vad händer med alla de föremål som finns där? Kommer de vara tillgängliga för forskare och omvärlden i framtiden?, säger Christer Nylander (L), chef för partiets riksdagsgrupp.

”Gömmer undan tusentals föremål”

Regeringen skriver att Världskulturmuseernas ledning betonat att ”inget av alternativen utgör förslag till avveckling av befintlig museiverksamhet.” 

Men trots det finns det tecken som pekar i motsatt riktning, menar Christer Nylander.

– Så där säger man alltid inom politiken: ”det här är inte avveckling utan utveckling”. Men det som sker i praktiken är att man kommer gömma undan tusentals viktiga föremål. Det är klart att man kan tjäna pengar på att gömma undan dem i ett lager, men då tappar man själva syftet med att ha ett museum.

Men hur ska man komma till rätta med att myndigheten blöder ekonomiskt?

– Det finns olika sätt att möta en sådan ekonomisk utveckling, men vill man bevara den förmåga och den kunskap som finns där i dag kan man inte gömma undan de föremål som finns där, säger Christer Nylander.

Alliansen kritisk till sammanslagning

Hela Alliansen är kritiska till regeringens hantering av Världskulturmuseerna.

I en gemensamt motion skriver man att ”En sammanslagning av olika museer, eller att flytta ihop dagens verksamheter under samma tak, riskerar varje museums särart. Alliansen vill att samarbeten mellan olika museer stärks utan att deras unika bidrag till kulturarvet hotas.”

– Vi har lagt förslag att vi vill se en politik där man respekterar varje museums särart och pekar på att samlokalisering riskerar de särarterna. Vi vill att riksdagens fattar ett skarpt beslut om det, det står samtliga partier i Alliansen bakom och min förhoppning är att vi får en majoritet för det, säger Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet.

Riksdagen röstar i frågan 31 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statens museer för världskultur

Mer i ämnet