Allt du behöver veta inför finalen av Melodifestivalen 2020

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det dags – final i årets Melodifestival på Friends Arena i Stockholm. Här kan du läsa om bidragen, saker att tänka på inför röstningen och statistik över årets mellofest.

Förra helgen var det andra chansen då Anis Don Demina, Paul Rey, Felix Sandman och Mendez feat. Alvaro Estrella knep de sista finalplatserna. Men överlag är det kvinnorna som är favorittippade till helgens finalkväll. Dotter, Hanna Ferm, The Mamas eller Anna Bergendahl spås kamma hem första platsen.

Startfältet i finalen ser ut så här:

1. Victor Crone – Troubled waters

2. Paul Rey – Talking in my sleep

3. The Mamas – Move

4. Mohombi – Winners

5. Hanna Ferm – Brave

6. Mendez featuring Alvaro Estrella – Vamos amigos

7. Dotter – Bulletproof

8. Robin Bengtsson – Take a chance

9. Mariette – Shout it out

10. Felix Sandman – Boys with emotions

11. Anna Bergendahl – Kingdom come

12. Anis Don Demina – Vem e som oss

Finalen kommer att sändas i SVT1 och i SVT Play på lördag 7 mars 2020 kl. 20-22. Tävlingen äger rum på Friends Arena i Solna.

Internationell jury har halva makten

I finalen tävlar totalt 12 bidrag. Halva makten har tittarna som delar ut sina poäng genom telefon- och appröstning. Röstningen öppnar samtidgt som sändningen startar, klockan 20.00 på lördagen.

Andra halvan av makten har en internationell jury, som i år består av länderna Australien, Armenien, Frankrike, Island, Israel, Malta, Nederländerna och Österrike.

Rösta med hjärtat

I Melodifestivalappen kan man rösta fem gånger gratis på varje bidrag. Man röstar genom att trycka på ett bultande hjärta, men för att uppnå fem röster krävs ett stort antal tryck på displayen.

Precis som tidigare år finns det två telefonnummer per bidrag som man kan välja mellan för att rösta på sin favorit. Ett lite dyrare nummer, som kostar 9,90 kronor per samtal, för att stödja Radiohjälpen, och ett billigare, som kostar 3, 60 kronor per samtal.

Det går att ringa 20 gånger på det billigare numret, samt att ringa 20 gånger på Radiohjälpens nummer. Sammantaget kommer man att kunna telefonrösta max 40 gånger per abonnemang och tv-sändning.

Flest män bland låtskrivarna

I år deltar 79 låtskrivare, av de är 21 kvinnor och 58 män. Hälften är debutanter och hälften har varit deltagit med minst ett bidrag tidigare. Bland artisterna är dock fördelningen mellan män och kvinnor nästintill jämn. 17 kvinnor och 19 män deltar.

Till årets Melodifestival skickades totalt 2 545 bidrag in.

I år är 13 av alla 36 artister debutanter. 23 artister har deltagit tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet