– Det hade varit fruktansvärt tråkigt att köra finalen utan publik, säger festivalgeneralen Karin Gunnarsson (t.h) för den svenska Melodifestivalen. Foto: TT, SVT

Danska Melodifestivalen blir utan publik efter coronalarm

Uppdaterad
Publicerad

Den danska Melodifestivalen kommer att framföras utan publik på lördag på grund av oro för coronaviruset, skriver danska DR. Enligt SVT finns det inga planer på liknande beslut inför den svenska Mellofinalen på lördag, men man ber sjuk publik stanna hemma.

Beslutet att genomföra den danska tävlingen utan publik kommer som en direkt följd av att landets statsminister Mette Frederiksen (S) under fredagen meddelade att danska myndigheter rekommenderar att alla tillställningar med över 1000 personer samlade ska ställas in, eller skjutas upp, skriver DR.

– På grund av statsministerns rekommendation har vi fattat beslutet om att genomföra Melodi Grand Prix utan publiken, säger Gustav Lützhøft, talesman för showen.

De runt 10 000 danskar som redan har köpt sin biljett till finalen, som ska hållas i Royal arena i Köpenhamn, kommer att få pengarna tillbaka.

Svenska Melodifestivalen i möte

Enligt Aftonbladet sitter just nu SVT och Live nation i ett krismöte för att diskutera hur beslutet i Danmark påverkar den svenska finalen av Melodifestivalen på lördag.

Men när SVT Nyheter talar med Karin Gunnarsson, tävlingsproducent och talesperson för tävlingsfrågor för Melodifestivalen, framgår att det inte pågår ett krismöte.

– Något krismöte är det inte. Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik, säger hon.

”Stanna hemma”

Under fredagen gick SVT ut med ett pressmeddelande där de uppmanar publiken att stanna hemma om de känner sig sjuka.

”Som en extra försiktighetsåtgärd ber vi dem som besökt riskområden för coronavirus de senaste två veckorna att stanna hemma från Melodifestivalen i Friends Arena. Detta gäller såväl genrepen fredag och lördag och finalen lördag kväll”, skriver SVT:s pressansvarige Camilla Hagert i ett pressmeddelande.

Har man befunnit sig i ett riskområde ska man enligt Camilla Hagert kunna få pengarna tillbaka.

– De som kan återlösa sin biljett är de som kan uppvisa en resehandling till något av riskområdena de senaste två veckorna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.