Live

Senaste nytt om Eurovision song contest 2023

Här finner du SVT:s samlade rapportering av Eurovision song contest 2023 – allt från snackisar på plats i Liverpool till stora nyhetshändelser.

Här finner du SVT:s samlade rapportering av Eurovision song contest 2023 – allt från snackisar på plats i Liverpool till stora nyhetshändelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när svenska fansen sjunger för Loreen i klippet. Foto: Daniel Wyser

EUROVISION 2023

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så har Loreens nummer gjorts om för Eurovision

Årets upplaga av Eurovision song contest arrangeras i Liverpool, England, och där har repetitionerna redan dragit igång. I och med det har även de första bilderna på Loreens bidrag släppts vilket gjort en skillnad i numret tydlig.

I Melodifestivalen såg vi bidraget "Tattoo" med en påkostad scenografi som innefattar ett scentak på en vikt av cirka två ton, en vikt som visade sig vara för tung för scenen i Liverpool. I stället får sångerskan nöja sig med en nedskalad, mindre version.

Artisten berättar att turerna varit många om scenens utformning. Men att hon tillsammans med svenska delegationen varit noga med att den ska hålla sig nära det som svenska folket röstade fram.

- Världen på scenen måste alltid vara den samma. Vi kan ju inte komma in på scenen i en rosa kroppstrumpa och bara: "Hallå, hej nu gör vi någonting annat", säger Loreen till SVT.

"Sprang runt som en fågel"

Trots att scenspråket i sin helhet håller sig rätt likt, bortsett från storleken, tog det en liten stund att vänja om sig. Enligt artisten behövde hon tänka om kring koreografin.

- Det tar ju en stund för kroppen. Man måste kalibrera sig själv och tänka hur man kan röra sig här.

Loreen ser tillbaka på sin första repetition och skrattar:

- Det tog ett framträdande för min kropp att fatta så det är ganska kul att titta på mig första gången jag gör det, då sprang jag runt som en liten fågel.

Täcktes av dimma i Mellofinalen

Bidraget har naturen och elementen i fokus med inslag som dimma, sand och vind. Enligt Loreen har det bidragit till att framträdandet blivit "organiskt" och annorlunda varje gång hon gjort det.

- Det är naturens lag, allting är levande. Och jag gillar den formen att man inte riktigt vet, det går inte att regissera rök hur som helst. Precis som att det inte går att regissera naturen hur som helst, man kan inte säga: "Träd, väx!" och förvänta sig att det ska hända.

Och det oförutsägbara gjorde sig påmint under Mellofinalen i mars när Loreen mer eller mindre försvann bakom ett moln av dimma. Något hon inte ser hända den här gången.

- Jag får väl blåsa bort den helt enkelt, säger Loreen.

Överblick

Pinnat inlägg

Loreen är vinnare av Eurovision song contest 2023

Loreen fick 583 röster från tv-tittarna och jurygrupperna som därmed gjorde henne till vinnare. Nästa års Eurovision song contest hålls alltså i Sverige.

På andra plats kom publikfavoriten Finland och Käärijä följt av Israel.

Nu uppträder Loreen med sitt vinnarbidrag. Daniel och jag ska nu springa iväg och träffa Loreen.

Tack för att vi fick hänga med er denna guldikväll!

Micke • Grattis Loreen, du har kämpat för det här och är värd segern!

Sverige fick 583 röster från tv-tittarna och jurygrupperna. Det gjorde Loreen därmed till vinnare.

Skandinavien • Sverige och Loreen!!!!

George J • Basic låtar

Nadia • Oh my god!!!

Martin • Grattis

Madde • Jaaaaa hurraaaaa

Pablo Valenzuela • Stor Grattis Loreen 😍😍😍

MelloMagnus • Yesss!