Den flamländske författaren Bart Moeyaer tilldelas Alma-priset 2019. Pristagaren tillkännagavs av Almajuryns ordförande Boel Westin under tisdagen. Foto: TT

Årets Almapris till Bart Moeyaert

Uppdaterad
Publicerad

Priset till Astrid Lindgrens minne delas ut sedan 2002. Fem miljoner kronor går till en författare inom barnboksgenren för dennes arbete. Årets Almapristagare är den flamländske författaren Bart Moeyaert.

Almapriset delas årligen ut för att hedra barnboksförfattaren Astrid Lindgrens minne. I år är det 17:e året i rad som en illustratör, berättare, författare eller annan läsfrämjare prisas med fem miljoner kronor för sin insats för litteraturvärlden.

Nu har en vinnare plockats fram ur de 246 nominerade kandidaterna som tillsammans representerar 64 länder. Årets vinnare är Bart Moeyaert, en flamländsk författare. Till Kulturnyheterna säger han att det är svårt att förstå att han faktiskt vunnit.

– Jag har varit nominerad 16 gånger så jag har tänkt att jag aldrig kommer vinna. Så det betyder allt för mig.

Förra året var det den amerikanska författaren Jaqueline Woodson som fick äran att ta emot utmärkelsen som med sin betydande prissumma är en av de högst värderade priserna inom barn- och undomsboksgenren.

Femtio titlar

Bart Moeyaert, som kommer från Belgien, debuterade som 19-åring med den prisbelönta romanen Duet met valse noten . Sedan dess har han släppt ungefär femtio böcker för både barn och ungdomar, varav flera hyllats av kritiker.

Många av böckerna är inspirerade av hans stora musikintresse, till exempel Nancy Sinatras These boots are made for walkin' som blivit boken De melkweg. Han skriver även poesi och producerar manus för tv och pjäser.

En av hans böcker finns översatt till svenska med titeln Kärleken man inte förstår.

Han beskriver hur Astrid Lindgren varit en stor inspiration i hans arbete.

– Just sättet som hon ser på barn och hennes envishet i att göra saker på sitt sätt. Hon var en inspiration till att jag måste följa min egna väg.

Självklar plats

Juryn beskriver hur Bart Moeyaert ”med filmisk närvaro gestaltar ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare.” Enligt juryn har han en ”självklar plats i världslitteraturen”.

Till Kulturnyheterna säger Almajuryns ordförande Boel Westin att han är speciellt skicklig på att gestalta den unga människan i situationer av att vara mellan något.

– Han kan beskriva just den unga människan i stadier av i mellan, att man inte riktigt är hemma. När man inte riktigt har sin plats och är i mellan olika världar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.