Baek Heena/ omslag till Molnbullar

Årets Almapris till koreanska barnboksförfattaren Baek Heena

Uppdaterad
Publicerad

Priset till Astrid Lindgrens minne delas ut sedan 2002, och är det största inom barn – och ungdomsgenren med en prissumma på fem miljoner kronor. Årets Almapris går till koreanska bilderbokskonstnären Baek Heena, känd för sitt filmiska uttryck med egentillverkade miniatyrfigurer och miljöer.

Årets Almapris går till Baek Heena, som är en av Sydkoreas mest kända bilderbokskonstnärer. Hon har gett ut tretton bilderböcker som är populära i hela Asien och flera har översatts. Genombrottet kom med boken Molnbullar som i höstas gavs ut i svensk översättning av Johee Kim och Jonas Thelander. Boken har blivit såväl teveserie som musikal och leksaker i Sydkorea.

– Är jag vinnaren? Tack så mycket, så mycket!, sade en förvånad Heena när Alma-juryn fick tag på pristagaren på telefon.

Kännetecknas av filmiskt uttryck

Baek Heena är född 1971 i Seoul och har sin bakgrund inom animationsfilm, med utbildning från California Institute of the Arts i USA. Hon har även studerat utbildningsteknologi vid Ewha Womans University i Seoul.

Efter att ha arbetat med reklam och multimedia för barn började hon skapa egna bilderböcker när hennes dotter föddes. Hennes visuella uttryck kännetecknas av egentillverkade miniatyrfigurer och miljöer som omsorgsfullt ljussatts och fotograferats.

– Jag fokuserar bara på läsarna, jag försöker underhålla dem, det är hela mitt fokus, säger Baek Heena som alltid har tyckt om att berätta historier.

– Jag vill göra läsarna glada och upplyfta snarare än att förmedla ett budskap.

”Förnyar bilderbokskonsten”

Ur juryns motivering:

Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande.

– Baek Heena förnyar bilderbokskonsten med kompromisslösa och modiga artistiska tekniker. Baeks förtrollande bilderboksvärld engagerar, underhåller och berör. Barnets perspektiv genomsyrar alla hennes böcker, likväl som en orubblig tro på fantasin och lekens kraft, säger jurymedlemmen Elina Druker.

Baek Heena bygger upp miniatyrfigurer och scener till sina böcker.

Fakta Almapriset

Almapriset delas årligen ut för att hedra barnboksförfattare i Astrid Lindgrens minne. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. I år är det 18:e året i rad som en illustratör, berättare, författare eller annan läsfrämjare prisas med fem miljoner kronor för sina litterära insatser.

Pristagarens namn offentliggörs vanligen under bokmässan i italienska Bologna. Men i år är mässan inställd, liksom även som juryns traditionella tillkännagivande på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Jurymedlemmarna har i stället sammanträtt digitalt för att fatta det slutgiltiga beslutet som tillkännagavs från lägenheten där Astrid Lindgren skrev många av sina böcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.