Alternativ mediebild i Ryssland.

Ryske journalisten: Inga tecken på kritiskt tänkande

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske journalisten Ruslan Valiev på oberoende radiostationen Echo Moskva beskriver hur de ryska massmedierna reagerade på erkännandet av Donetsk och Luhansk. Valiev uppger att Putins erkännande av utbrytarrepublikerna skildras som något som var väntat och var ”ett klokt beslut”.

– Det finns inga tecken på att kritiskt tänka om situationen från deras sida.

Valiev berättar att federala massmedier under en längre tid gjort allt för att måla upp en bild av situationen i Ukraina som tilltalar den ryska regimens intressen.

– De fortsätter med samma propagandaretorik och ger en ensidig återblick vars syfte under många år har varit att forma efterfrågan bland befolkningen på hårda militära aktioner gentemot den västerländska världen, särskilt Ukraina.

Valiev: Går att komma åt objektiv information

Han säger att ryska massmedier fortsätter att driva sin linje och att de flesta ryska medier inte tar hänsyn till objektivitet.

– Det finns enstaka mediebolag som eftersträvar objektivitet. De människor som vill komma åt objektiv information kan göra det, men det gäller endast ett fåtal. De allra flesta är nöjda med det som presenteras i tv-rutan.

Korrigeringar efter hand

Ruslan Valiev påtalar att ryska medier ofta kan börja manipulera informationsflödet när något inte går som planerat.

– Ibland händer det att något inte går enligt planen och vissa korrigeringar uppstår. Då märks det mycket tydligt hur massmedierna som inte erbjuder objektiv information blir tvungna att byta ståndpunkt och ändra retorik. För mig är denna process helt uppenbar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.