Konststudenten Sara Ekholm Eriksson har visning i övergivet väntrum. Foto: SVT

Ovanliga utställningar när corona sätter stopp för konststudenterna

Publicerad

Coronapandemin har satt stopp för konsthögskolornas examensutställningar och många skolor satsar istället på digitala visningar. Kungliga konsthögskolan har senarelagt sin slututställning och i väntan på den anordnades nyligen alternativa visningar, bland annat vid en busshållplats.

– Jag tycker gallerier kan bli lite stela, här blir det mer att folk kommer in och pratar, säger konststudenten Sara Ekholm Eriksson.

I ett övergivet väntrum, inklämt mellan E4:an och Hagaparken, har Sara Ekholm Eriksson sin visning. I slutet av sommaren ska hon medverka vid Kungliga konsthögskolans samlade, uppskjutna, examensvisningar. Nyligen medverkade hon i projektet Rear window med sina blueprint-tryck.  

– Jag har gjort dem här inne med ljuset som kommer in och tryck från växter som är här inne, samt från min pappas gamla föreläsningar om den utrotningshotade vitryggade hackspetten.

”Avrätta och vårda”

När pandemin stoppar publika utställningar experimenterar studenter med olika alternativ. I projektet Rear window visades konst på annorlunda ställen, som på en gammal vind på Södermalm. Det satt en lapp på ytterdörren och besökaren fick ringa konstnären Nicole Khadivdi.  

– Rummet är så klart en stor del av upplevelsen, när man kommer in är det som ett stängsel och man behöver ducka, säger Nicole Khadivi.

Konstverket berättar om det närliggande Erstaberget, idag ligger ett sjukhus där men gång i tiden var det en avrättningsplats där liken lockade kråkor.

– Det som fångade mitt intresse var relationen mellan att avrätta och vårda, säger Nicole Khadivi.

Många satsar digitalt

Valands i Göteborg har senarelagt sin utställning men satsar också på en digital utställning, något även Konstfack i Stockholm gör.

– Normalt skulle vi haft vernissage. Vi lanserade vår digitala plattform den 5 juni i stället, parallellt sker en rad andra utställningar runt om i stan, säger Maria Lantz, rektor för Konstfack.

Online är även lösningen för konsthögskolorna i Umeå och Malmö.

– Lunds Universitet, som vi tillhör, har stängt skolans två gallerier på grund av Covid-19. Vi har fått genomföra separatutställningarna online, säger Gertrud Sandqvist, professor Konsthögskola i Malmö.

Förändrar årets alternativa utställningar något för landets gallerister?

– Det blir kanske lite besvärligare, men det finns också fördelar. Många gallerier är i Stockholm och har vanligtvis inte möjlighet att åka till Malmö eller Umeå. Kan man då istället ta del av det digitalt så är det en stor fördel, säger Sara Berner Bengtsson, ordförande för svenska galleristförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.