Francesco Braccis verk ”Downwards Spiral” från Open Art 2017. Foto: Sofie Isaksson/OpenArt

Nu är det klart: Open art flyttas fram till 2022

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen togs beslutet – konstfesten flyttas fram till 2022.

– Det är den bästa lösningen, säger Lennart Bondeson, ordförande i Kulturnämnden.

Konstutställningen har arrangerats varannan sommar sedan 2009 och skulle egentligen ha gått av stapeln nästa år.

Men under måndagen tog alltså Örebro kommuns Kulturnämnd beslutet att flytta fram utställningen ett år. Anledningen till framflyttningen är att man vill vara säker på att man kan säkra ekonomin för verksamheten.

Open art i Örebro

– Open art är helt beroende av externa medel, och ett vanligt år bidrar näringslivet med närmare en tredjedel av budgeten. Det innebär att Open art påverkas kraftigt av nya förutsättningar hos externa parter, och inte minst av coronakrisen, säger Lennart Bondeson, ordförande i Kulturnämnden, på kommunens hemsida.

Ekonomisk osäkerhet

Dagsläget är helt enkelt för osäkert enligt kommunen, med stora svårigheter att få ihop de pengar som krävs.

– Det är ett tufft läge för alla just nu, även kommunen har svårt att bidra på samma nivå som tidigare år, så vi har beslutat att flytta fram Open art ett år. Det är den bästa lösningen, säger Lennart Bondeson.

Om Open art i Örebro

Open art är enligt sin hemsida ”Skandinaviens största biennal för samtidskonst” och äger vanligtvis rum under 12 sommarveckor i Örebro. Tanken är att konsten ska ”invadera stadens gator och torg” och konstverken har flera gånger bland annat synts på Örebro slotts fasad.

Arrangörerna bjuder in konstnärer från hela världen och de senaste gångerna har man ställt ut omkring 100 konstverk i stadsrummet.

Hittills har Open art arrangerats sju gånger: 2008, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017 och 2019.

Källa: openart.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet