Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här fraktas tunneln, som stod utanför länsteatern, bort. Foto: SVT

Open art över för i år – nu plockas konstverken ner

Publicerad

Helgen var sista chansen att se Open arts alla konstverk i Örebro. Under måndagen påbörjades nedmonteringen som kommer att pågå de närmaste dagarna.

Open art är över för den här gången. För första gången har arrangörerna märkt av en publik som kommit hit just för utställningens skull och även detta år har utställningen väckt känslor.

– Sommaren har varit jättefin och responsen blandad. Det har varit väldigt mycket bra, men det har också funnits kritik. Man har saknat stora påtagliga konstverk som man kanske förknippar med Open art, men det är alltid så.

Väder och vind påverkar konsten

Ett uppmärksammat verk har varit de gröna tentaklerna som stuckit ut från fönster på slottet, vilket också drabbats av vissa problem.

– Det började redan första dagen då det kom stormbyar som vi inte är vana vid. Då trasades flera stycken sönder och även om vi fått hit ersättare så har det varit vindar som gjort att vi fått riva. Som någon på slottet sa ”Den här borgen är svår att inta, det märker vi ju”, säger Elin Persson.

– Väder och vind är ju alltid med. Eftersom att vi har konsten utomhus i tre månader så är den ju ganska utsatt. Då får vi räkna med ett visst underhåll.

Elin Persson, enhetschef för Open art.

Packa går snabbare än att montera

Nu packar man alltså ihop konstverken och enligt Elin Persson har det börjat bra och de ligger redan före i tidsschemat.

– Nu är vi redo för en höst. Vi packar ihop, men är jättenöjda och har kanske redan börjat planera för framtiden, ler hon.

Tidigare år har man behållit ett eller flera konstverk, hur blir det i år?

– Ja, det kanske blir ett eller några stycken som kommer att stanna, det får framtiden visa. Vilka det kan bli kan jag inte gå in på nu, utan det är snarare de som blir de glada ägarna till konstverken som får berätta om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Open art i Örebro

Mer i ämnet