Skådespelarna Danai Gurira till vänster, och Andrew Lincoln i en scen från tv-serien The Walking Dead. Serien kommer under 2019 att fortsätta med en tionde säsong. Foto: TT/Gene Page

The walking dead hotar med Georgia-bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den amerikanska delstaten Georgia röstat om ett införande av strängare abortlagar har flera tv- och filmstudior meddelat att de överväger att sluta filma i delstaten. Ett av bolagen, AMC, hotar nu med att helt flytta inspelningen av tv-serien The walking dead till en annan delstat om lagen träder i kraft.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat hotar bland annat Netflix, Disney, Warner och AMC med att helt sluta spela in filmer och tv-serier i delstaten Georgia. Bakgrunden är den stränga abortlag som Georgia vill införa.

Georgia är den delstat i USA där flest filmer och tv-serier spelas in, tack vare kraftiga skattelättnader. 2018 spelades 455 filmer in i delstaten. Enligt organisationen Motion picture association of America har detta lett till över 92 000 nya jobb i delstaten.

Flyttar inspelningsplatsen

Film- och tv-bolaget AMC gick under måndagen ut och meddelade att de helt tänker flytta inspelningen av den framgångsrika zombie-serien The walking dead från delstaten om lagen blir verkliget, rapporterar Vulture.

”Om den restriktiva lagen träder i kraft kommer vi omvärdera vår verksamhet i Georgia”, skriver tv-bolaget i ett uttalande.

Började sändas 2010

Den hyllade tv-serien, som ses som en av tv-bolagets mest inkomstbringande, har sedan första säsongen haft den amerikanska delstaten som hemmabas för inspelningen. Många av seriens skådespelare och övriga filmarbetare ska därtill ha bosatt sig i Georgia med anledning av den långa inspelningstiden.

Tv-serien som började sändas 2010 är nu inne på sin nionde säsong, med en tionde säsong som kommer senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.