Under omröstningen om totalförbud mot abort hölls demonstrationer utanför Alabamas senat. Foto: Chris Aluka Berr/Reuters/TT

Disney och Netflix hotar sluta filma i Georgia

Uppdaterad
Publicerad

Disney och Netflix hotar med att sluta spela in filmer och tv-serier i Georgia. Detta som en protest mot den amerikanska delstatens nya abortlagar.

Gynnsamma skatteregler har gjort Georgia till en populär filminspelningsplats, men flera filmarbetare i Hollywood har manat till bojkott. I veckan blev Netflix det första stora mediebolaget som hotade med att dra sig ur Georgia om lagen blir verklighet.

Lagen, som kallas för ”hjärtslagslagen”, förbjuder abort så snart hjärtljud kan höras från fostret

Nu hotar även Disney med att sluta spela in filmer i Georgia på grund av den amerikanska delstatens nya abortlagar. De senaste åren har den amerikanska filmjätten förlagt jätteproduktioner som ”Black panther” och ”Avengers: Endgame” i Georgia.

”Jag ser inte hur det skulle vara praktiskt möjligt”

Om lagen börjar gälla blir det ”väldigt svårt” att filma i Georgia, enligt Disneys vd Bob Iger.

– Jag tror att många människor som arbetar för oss inte vill arbeta där, och vi måste ta hänsyn till deras önskemål. Jag ser inte hur det skulle vara praktiskt möjligt att fortsätta, säger han.

Georgias republikanske guvernör Brian Kemp hånade nyligen de ”c-kändisar” som engagerade sig mot lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.