Under omröstningen om totalförbud mot abort hölls demonstrationer utanför Alabamas senat. Foto: Chris Aluka Berr/Reuters/TT

Efter skärpt abortlag: Hollywood hotar med bojkott

Uppdaterad
Publicerad

En av de amerikanska delstater som nyligen skärpt sin abortlagstiftning är Georgia, den delstat där de flesta storfilmer spelas in. Skådespelare har vädjat till filmbolagen att bojkotta delstaten, och det har gett resultat. Nu hotar Netflix med att helt sluta filma i staten om lagen träder i kraft.

Den sista mars undertecknade guvernören i den amerikanska delstaten Georgia ett lagförslag som innebär att abort ska förbjudas när fostret utvecklar hjärtslag. Detta sker efter ungefär sex veckors graviditet. Lagen är planerad att börja gälla 2020.

Nyligen införde även delstaten Alabama ett liknande förslag som inte gör undantag för fall av incest eller våldtäkt. Det innebär att Alabama nu har USA:s striktaste abortlag. Andra delstater som väsentligt skärpt sina abortlagar på liknande sätt är Ohio, Iowa, Mississippi, Kentucky och North Dakota, skriver nyhetsbyrån AFP.

Georgias hållning i abortfrågan har blivit föremål för en omfattande bojkottskampanj från namnkunniga amerikanska skådespelare. Här spelas nämligen en lång rad filmer och tv-serier som The walking dead, Black panther, Hunger games, Avengers: Infinity war och Insatiable in, skriver New York Times.

Netflix hotar med bojkott

I slutet av mars skrev 50 skådespelare (bland andra Alyssa Milano, Ben Stiller, Mia Farrow, Don Cheadle, Amy Schumer och Alec Baldwin) ett öppet brev till Georgias guvernör där de skrev att de inte ”med gott samvete kan rekommendera industrin att fortsätta att vara verksam i Georgia om abortförbudet blir lag”.

Två månader senare meddelade Reed Morano, som ska regissera Amazon-serien The power, att planerna på att spela in serien i Georgia avbryts. Även Kirsten Wiigs kommande komedi ändrar inspelningsplats efter att abortförbudet skrevs under.

Senast i raden att uttrycka sitt missnöje över Georgias abortlagar är produktionsbolaget Netflix. Ted Sarandos, bolagets innehållschef, uppgav under måndagen att de överväger att sluta filma i Georgia om lagen träder i kraft, enligt NY Times. Utöver serierna Ozark och Stranger Things produceras också den kommande filmen Holidate i delstaten. 

Kan påverka Georgias ekonomi

Skulle fler följa Netflix exempel finns det anledning för de styrande i Georgia att oroa sig för delstatens ekonomi. Enligt en studie från 2018 av FilmL.A. spelades bara 10 av de hundra mest inkomstbringande filmerna 2017 in i Hollywood-delstaten Kalifornien. 2014 var det dubbelt så många, skriver tidningen Time. De största kassasuccéerna spelas istället in i Kanada och Georgia. 2018 spelades totalt 455 filmer in i delstaten, med många nya miljarder kronor till den lokala ekonomin och nya jobb som resultat.

Anledningen till att de stora produktionsbolagen har valt Georgia är den produktionsrabatt på 30 procent som delstaten erbjuder bolagen sedan 2008. Liknande rabatter finns i flera delstater, länder och diskuteras flitigt i Sverige. Film i väst har redan inlett ett pilotprojekt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.