En lapp på en galge med orden ”aldrig igen” i protest mot att delstaten Mississippi inför hårdare regler vid abort. Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Federal domare stoppar ny abortlag i Mississippi

Uppdaterad
Publicerad

En federal domare har tillfälligt blockerat en skärpning av abortlagen i den amerikanska delstaten Mississippi. Domaren Carlton Reeves motivering var att lagen inskränker kvinnors sjukvårdsrättigheter, rapporterar NBC

– Nu börjas det igen. Mississippi godkänner ännu en lag som förbjuder abort innan fostret är livsdugligt, skrev domare Reevs i sitt utlåtande, enligt NBC.

Lagen är tänkt att förbjuda abort när det som tidigast går att höra fostrets hjärtslag, vid ungefär graviditetsvecka sex. Lagen skrevs under i mars av den republikanske guvernören Phil Bryant.

Läkare i delstaten som utför aborter efter att fostrets hjärtljud noterats riskerar att förlora sin yrkeslegitimation. Undantag görs om kvinnans liv är i fara, men inte vid våldtäkt eller incest.

Förra året blockerade samma domare en inskränkning av aborträtten efter ett förbud infördes mot att avbryta en graviditet efter vecka 15.

Fler stater inför abortförbud

Liknande anti-abortlagar har godkänts av guvernörer i delstater som Kentucky, Ohio, Georgia och Alabama.

Under fredagen lämnade även två medborgarrättsorganisationer in en stämningsansökan mot Alabamas nästintill totalförbud mot abort. Lagen godkändes av Alabamas guvernör i mitten av maj.

”Med hjälp av politiskt fattade beslut har Alabamas lagstiftande församling under flera år undergrävt aborträtten som något medicinskt onödigt. Detta extrema abortförbud visar oss hur långt de är beredda att gå med sin anti-abortagenda”, skriver Alexa Kolbi-Molina, ett juridiskt ombud för organisationen American Civil Liberties i stämningen mot delstaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer