Amerikanska kazaker kritiska till ny Borat-film

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen The Kazakh American association riktar kritik mot nya Borat-filmen, som de menar förlöjligar en marginaliserad minoritetsgrupp.

– Det vore totalt politiskt inkorrekt om det hade rört sig om asiater eller svarta, säger Gaukhar Noortas, amerikan med kazakiskt ursprung.

Inför premiären av nya Borat-filmen förra veckan lämnade The Kazakh American association ett brev till Amazon som distribuerar filmen, skriver Variety. Organisationen ifrågasätter att vad de uppfattar som en öppet rasistisk film får visas. De skriver att den förra Borat-filmen, som släpptes 2006, gav upphov till att barn med kazakiskt ursprung blev retade i skolan.

Organisationen skriver att:

”Mr. Cohen menar att hans främsta målgrupp är Trump och rasistiska amerikaner. Om så vore fallet skulle han ha skapat ett fantasiland, liksom han gjorde i filmen The dictator. Men Mr. Cohen valde att öppet håna, förödmjuka och avhumanisera en verklig nation.”

Svarar på kritiken

Sacha Baron Cohen svarade på kritiken i tidningen The New York Times.

”Detta är en komedi, och det Kazakhstan som finns i filmen har inget att göra med det verkliga landet.” skriver filmmakaren och fortsätter:

”Jag valde Kazakhstan för att det var en plats som nästan ingen i USA visste något om, vilket gjorde det möjligt för oss att skapa en vild, komisk låtsasvärld. Det verkliga Kazakhstan är ett vackert land med ett modern och stolt samhälle – motsatsen till Borats version.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer