Amina Manzoor om varför hon lämnade DN: Kände mig kontrollerad och begränsad

Uppdaterad
Publicerad

Amina Manzoor var en profilerad och prisbelönad vetenskapsreporter på Dagens Nyheter men slutade oväntat i februari 2021 och sa att hennes kommande bok skulle avslöja varför. Nu har boken kommit, och i den riktar hon hård kritik mot DN-chefer. Bland annat menar hon att chefredaktörens åsikter om Sveriges corona-strategi påverkade journalistiken.

I nya boken Pandemier! Från spanska sjukan till covid-19  riktar medicinreportern Amina Manzoor hård kritik mot DN:s dåvarande redaktionschef Caspar Opitz. Hon ska bland annat ha förbjudits att delta i radioprogram.

Enligt Caspar Opitz, som numera arbetar som Allmänhetens medieombudsman, ville han värna tidningens opartiskhet genom att avråda nyhetsreportrar att medverka i debattsammanhang.

– Jag har inte förbjudit någon att uttala sig i media, däremot har jag avrått våra journalister för att delta i olika sammanhang när frågor om pandemin var som mest infekterade, säger han till DN.

Fick kritik för makens uttalanden

Amina Manzoor ska även ha kallats in till samtal med HR-avdelningen efter att hennes make riktat hård kritik mot DN på Twitter.

”Jag har accepterat allt detta, kanske för att jag inte riktigt förstått hur sjukt det var. Alla dessa begränsningar kom inte samtidigt. Men när de vill hålla mig ansvarig för vad min man har gjort och indirekt vill begränsa vad han kan skriva i sociala medier så förstår jag hur långt det har gått, hur hårt tidningen kontrollerar mig”, skriver Amina Manzoor i boken.

Caspar Opitz menar att maken twittrat kritiskt mot medarbetare på DN flera gånger, och att samtalet med HR-avdelningen handlade om att maken skrivit att han hade ”insyn” i tidningens arbete.

Menar att chefens åsikter styr rapporteringen

Amina Manzoor hävdar också att Peter Wolodarskis åsikter om den svenska corona-strategin påverkat hur tidningen rapporterat om ämnet på nyhetsplats.

”Så här i efterhand inser jag att utrymmet för att ha en annan åsikt än chefredaktören är extremt begränsat, något som också märks på journalistiken”, skriver hon.

– Jag kunde till exempel skriva en artikel som jag tyckte var väldigt nyanserad och förklarade vetenskapen, sen säger en annan sida av tidningen en helt annan sak. Det blev mycket frågor från alla håll och mycket kritik, säger Amina Manzoor i morgonstudion och forsätter:

– Många tycker jag skulle prata med Peter (Wolodarski reds. anm.) men många tänkte också att nu får du sparken, han litar ju inte på dig.

Peter Wolodarski håller inte med.

– En nyhetsreporter på DN ska överhuvudtaget inte behöva förhålla sig till ledarsidan, eller till åsikter som framförs någon annanstans i tidningen. Så har det varit på DN i alla tider, säger Peter Wolodarski i Morgonstudion.

I videon kan du se en bit ur SVT Morgonstudions intervju med Amina Manzoor och Peter Wolodarski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.