Amnesty: Spaniens kungalagar bryter mot mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen Pablo Hasél har dömts till nio månaders fängelse för glorifiering av terrorism och förolämpande av kungen i låttexter och tweets. Nu fördöms straffet av spanska Amnesty.

Under måndagskvällen barrikaderade sig Pablo Hasél med ett 50-tal andra personer i ett universitet i Lleída i regionen Katalonien för att, enligt egen utsago, dra uppmärksamhet till sitt annalkande fängelsestraff. Under tisdagsmorgonen tog sig polisen in i byggnaden för att gripa honom.

Amnesty internationals spanska gren menar att straffet mot rapparen är orättvist och att brotten han dömts för är daterade.

– Man har tillämpat en lag som inte följer internationell standard för mänskliga rättigheter, säger Daniel Canales vid Amnesty international.

Pablo Hasél dömdes för glorifiering av terrorism och förolämpande av kungen 2018.

Se mer i klippet

Lagarna

Artikel 578 i den spanska brottsbalken förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA.

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startades under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017 och upplöstes helt 2018.

Artikel 490 och 491 slår fast att den som baktalar eller förolämpar kungen, drottningen eller någon av deras arvingar eller föregångare kan dömas till fängelse mellan sex månader och två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.