Spansk polis tar sig in i barrikaderat universitet för att gripa rappare

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen barrikaderade sig rapparen Pablo Hasél i ett universitet i Lleida i spanska Katalonien. Hasél är dömd för att i tweets och texter ha glorifierat terrorism och förolämpat kungen och skulle inleda sitt fängelsestraff när han tog tillflykt till universitetet. Under tisdagsmorgonen tog sig polisen in och grep honom, skriver spanska nyhetsbyrån EFE.

Pablo Hasél skulle precis inleda sitt nio månader långa fängelsestraff när han under måndagskvällen barrikaderade sig i Lleídauniversitet tillsammans med 50 andra personer.

– Vi försöker väcka uppmärksamhet kring det som händer, det här är en allvarlig attack mot våra friheter, inte bara mina, sa han till Reuters under måndagen.

Under tisdagsmorgonen rapporterar EFE att polisen tagit sig förbi staplade bord och stolar och andra barrikader för att gripa Hasél.

Förolämpat kungahuset

Hasél, som egentligen heter Pau Rivadulla Duró, har väckt stor uppmärksamhet i Spanien. Rapparen dömdes 2018 för att genom låttexter och tweets förlämpat terroroffer, glorifierat terrorism och smädat det spanska kungahuset. Fallet har fått  stor uppmärksamhet och den spanska regeringen har sagt att de ska se över lagstiftningen som lett till att många rappare dömts till fängelse.

Spanska Amnesty fördömer att Pablo Hasél dömts och skriver att fängslandet är ”orättvist och oproportionerligt”.

Lagarna i fråga

Artikel 578 i den spanska brottsbalken förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA.

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startade under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017 och upplöstes helt 2018.

Artikel 490 och 491 slår fast att den som baktalar eller förolämpar kungen, drottningen eller någon av deras arvingar eller föregångare kan dömas till fängelse mellan sex månader och två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.