Demonstrationer utanför domstolen i Barcelona i slutet av januari. Foto: EPA/EFE/TT

Stor ilska mot fängelsestraff för rappare – lagen kan ändras

Uppdaterad
Publicerad

Domar mot spanska rappare för innehåll i texter och tweets har väckt ilska bland landets kulturarbetare. Inom kort ska artisten Pablo Hasél inleda sitt fängelsestraff, men nu överväger regeringen att ändra den omstridda lagen.

Pablo Haséls annalkande fängelsestraff har lett till demonstrationer i flera delar av Spanien och över 200 kulturarbetare, bland dem regissören Pedro Almodóvar, har skrivit på ett upprop som försvarar rapparen.

I slutet av januari beordrades rapparen att infinna sig inom tio dagar för att inleda sitt nio månader långa fängelsestraff.

Under måndagen meddelade den spanska mittvänsterregeringen att man planerar att omforma straffbalken så att man inte längre ska kunna dömas till fängelse för brott som omfattar yttrandefrihetsfrågor, skriver El País.

Anklagat kungahuset för brott

Rapparen Pablo Hasél, som egentligen heter Pau Rivadulla Duró, dömdes till fängelse 2018 för Twitterinlägg och låttexter skrivna mellan 2014 och 2016, där han bland annat hyllat en medlem i terrorgruppen GRAPO och anklagat kung Felipe och ex-kungen Juan Carlos för brott.

Fallet gick hela vägen till Högsta domstolen där straffet fastställdes 2020. Han har tidigare dömts för att trakassera en journalist och för att ha delat låtar som hyllar attacker av den nedlagda terrorgruppen ETA.

Tiotal fängslade

2018 dömdes även Valtònyc till 3,5 års fängelse för att ha glorifierat terrorism i texter och tweets. Rapparen flydde till Belgien innan straffet hann fastställas. Spanien har begärt att han ska lämnas ut, men Belgien valde i höstas att skjuta upp beslutet om han ska utlämnas eller ej.

Sedan 2017 har ett tiotal rappare fängslats för brott som förbjuder glorifiering av terrorism och förödmjukelse av terrorismens offer eller brott som förbjuder att förolämpa kungahuset.

Redan 2018 föreslog vänsterpartiet Podemos att lagen skulle ändras.

Lagarna i fråga

Artikel 578 i den spanska brottsbalken förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA.

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startade under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017 och upplöstes helt 2018.

Artikel 490 och 491 slår fast att den som baktalar eller förolämpar kungen, drottningen eller någon av deras arvingar eller föregångare kan dömas till fängelse mellan sex månader och två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.