Rapparen Valtònyc har dömts till tre och ett halvt års fängelse för vad han skrivit i sina låttexter. Internationella PEN fördömer domen. Foto: Skärmdump från rapparen Valtònycs Youtube-kanal Josep Valtònyc.

Spansk fängelsedömd rappare överlämnar sig till belgisk polis

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen Valtònyc är en av ett dussintal spanska rappare som dömts för ”glorifiering av terrorism” på grund av låttexter och tweets. Rapparen dömdes till tre och ett halvt års fängelse, men flydde landet när han skulle fängslas. Nu visar det sig att han är i Belgien, skriver flera spanska medier.

I slutet av maj skulle den mallorcanske rapparen Josep Miquel Arenas Beltrán, mer känd som Valtònyc, fängslas. I början av förra året dömdes han till tre års fängelse för att genom sina låttexter ha glorifierat terrorism (kopplat till den numera nedlagda terrorgruppen ETA) och för att han ska ha förolämpat kungahuset. Den dag han skulle föras till fängelset visade det sig att han hade flytt landet.

Enligt spanska medier bekräftar rapparens advokat att han nu befinner sig i Belgien och ska överlämna sig till det belgiska rättsväsendet i veckan.

Den 24 maj utlyste den spanska specialdomstolen Audiencia nacional en internationell efterlysning av Valtonyc.

Texterna han dömts för har referenser till polismord utförda av ETA och hot mot medlemmar av det spanska kungahuset.

Spansk terrorlagstiftning

Ett dussintal spanska rappare har dömts enligt den spanska terrorlagstiftningen på senare tid med utgångspunkt i deras låttexter och meddelanden på Twitter.

Lagen, artikel 578 i den spanska brottsbalken, förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”. 2011 dömdes tre personer enligt artikeln, men de senaste två åren har 70 personer dömts.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA.

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startade under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017 och upplöstes 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.