Partiledardebatt arrangerad av Expressen TV och Dagens industri Foto: Adam Ihse/TT

Amnesty Sverige uttrycker oro över politikernas tonläge

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Amnestys svenska gren anser att politikerna i högre utsträckning ställer grupper mot varandra i den politiska debatten. Amnesty har samlat över 20 000 personer som skrivit under ett öppet brev till politikerna.

I brevet står det bland annat: ”Det har hänt något med det politiska samtalet. En förskjutning. En förändring. Grupper ställs mot varandra. Människor benämns som problem och hot.”

Bakom brevet står Amnesty och ett 20-tal organisationer som KFUM, Street Gäris, Bris och Kristna fredsrörelsen. I brevet står det vidare:

”En oansvarig retorik kan förstärka stereotyper, syresätta fördomar och rasism, och riskerar att bana väg för angrepp mot etniska eller religiösa grupper.”

Amnesty refererar bland annat använt en rapport från kommunikatörsnätverket Open Act, som har analyserat 15 partiledardebatter mellan 2008 och 2018, transkriberat uttalanden och kodat hur politikerna i debatten pratar om flyktingar, nyanlända och ensamkommande – positivt eller negativt.

Rapportförfattarna anser att den negativa bilden dominerat sedan 2015. Rapporten understryker dock att den inte är vetenskapligt baserad.

Open Act-rapporten menar att även att lands- och glesbyggd exkluderas i debatterna hänvisar bland annat till en studie gjord av Stockholms handelskammare från i mars i år. Där står det att Runt 40 procent av människor utanför Stockholms län upplever att motsättningarna mellan huvudstaden och resten av landet har ökat de senaste tio åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.