Lupita Nyong'o lyfte papperslösas situation i USA och värden Jimmy Kimmel öppnade galan med att prata om övergrepp, rasism och fördomar. Foto: TT

KRÖNIKA: Politiska utspel i rampljuset bredvid stjärnorna på Oscarsgalan

Publicerad
Krönika ·

Så många som möjligt bör marschera med ungdomarna från Parkland.

Filmer om homosexuella görs för att irritera Mark Pence.

Och USA:s papperslösa har Hollywoodelitens fulla stöd.

Nattens Oscarsgala var full av politiska utspel.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Att allt inte var som vanligt blev tydligt redan i Jimmy Kimmels öppningsmonolog, där han – istället för att skämta om Hollywoodkändisar i traditionell stil – tog upp Harvey Weinstens övergrepp, rasism och fördomar, samt lönegapet mellan män och kvinnor i branschen. 

– Det som hände med Harvey, och med hela rörelsen, borde ha skett mycket tidigare. Vi kan inte låta dåligt beteende passera obemärkt förbi längre, sa Jimmy Kimmel och påpekade att världen ser på.

Oscarsgalan 2018

– Vi behöver visa ett tydligt exempel och sanningen är att om vi är framgångsrika här så kan vi få slut på sexuella övergrepp på arbetsplatsen… så att kvinnor bara behöver trakasseras på alla andra platser de är på. Hela tiden.

”Han har ingen penis”

Han skämtade om presidenten, om vicepresidenten, och funderade också över varför den nu 90 år gamle Oscar fortsatte att vara en av de mest respekterade männen i branschen. 

– Det finns goda skäl… titta på honom, sa han och pekade på statyetten. 

– Han har händerna i styr. Säger aldrig ett ont ord… och viktigast av allt, han har ingen penis. Vi behöver fler män som honom i den här staden, sa han till rungande applåder.

Men det var inte bara värden för Oscarsgalan som tog tillfället att visa en politisk ståndpunkt.

Tog ställning för ”dreamers”

Prisutdelarna Lupita Nyong'o och Kumail Nanjiani tog tillfället i akt att prata om sina bakgrunder, att båda är invandrare. Hon från Kenya, han från Pakistan. 

De hade ett budskap till USA:s så kallade ”dreamers”, unga papperslösa som kom till USA som barn med sina föräldrar. 

– Vi växte upp och drömde om att jobba med film. Drömmar är vad Hollywood är byggt av, och drömmar är vad USA är byggt av. Vi vill säga till alla drömmare där ute att vi står bakom er, sa Kumail Nanjiani.

Filmmakarna bakom den animerade filmen Coco passade på att hylla USA:s grannland Mexiko.

– Vi vill skapa en värld där alla barn kan se rollfigurer i filmer som ser ut som dem. Marginaliserade människor behöver känna att de hör hemma någonstans.

Återstår att se om de nya tiderna verkligen är här

Metoo-rörelsen och minoriteter fick ett eget inslag i galan där skådespelare pratade om att det är nya tider för filmbranschen, där kvinnor är regissörer och huvudrollsinnehavare i superhjältefilmer är svarta. 

Hollywood har tillbringat tre timmar med att dyrt och heligt lova att det är nya tider.

Nu återstår att se om branschen lever upp till det när guldstatyetterna packas ned och nya filminspelningar börjar.  

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Oscarsgalan 2018

Mer i ämnet