Latinamerikansk glädje efter dominans på Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad
Före årets Oscarsgala hölls protester för att USA:s största minoritet, latinamerikanerna, har låg representation i amerikansk film. Men på galan prisades flera med latinamerikansk bakgrund, inte minst Guillermo del Toro, som också lyfte sitt ursprung i tacktalet, och Disneyfilmen Coco.

– Jag är invandrare, liksom mina vänner Alfonso och Alejandro, och liksom så många andra här. Som barn i Mexiko trodde jag aldrig att detta kunde hända, men det gjorde det, sa regissören Guillermo del Toro i sitt tacktal.

Hans film The shape of water fick fyra Oscar, bland annat för bästa film och bästa regi. Den handlar om en laboratoriestäderskas relation till en vattenvarelse som betraktas som ”den andre” och behandlas därefter av vetenskapsmän som tagit varelsen till fånga för att kunna profitera på honom.

– Alla som drömmer om att använda fantasy för att berätta om verkligheten – det är möjligt. Det här är er dörr, sparka in den och kom in, sa Guillermo del Toro.

Latinamerikaner synliggörs

SVT:s latinamerikakorrespondent Tigran Feiler säger till Morgonstudion att glädjen i Mexiko är stor efter Del Toros vinst.

– Det är fjärde gången på fem år som en mexikansk regissör vinner prestigepriset.

Före galan hölls protester för att lyfta frågan om latinamerikansk representation. Latinamerikaner är den största minoritetsgruppen i USA och utgör 18 procent av befolkningen. Samtidigt visar studier att endast tre procent av de talande rollerna i amerikansk film innehas av skådespelare med latinamerikansk bakgrund.

Det kan jämföras med afroamerikaner, som utgör 13 procent, och enligt samma studie har ungefär likvärdig representation vad gäller roller med replik i amerikansk film.

”USA är påväg att bli tvåspråkigt”

Men i årets gala märktes latinamerikanerna. Chile fick sin första Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film för En fantastisk kvinna av Sebastián Lelio. Disneys senaste film Coco om en musikalisk pojke i Mexiko, tog emot pris för bästa tecknade film och bästa originalsång. Filmen har också hyllats för att alla röstskådespelare har latinamerikansk bakgrund.

– USA är på väg att bli ett tvåspråkigt land, spanskan tar allt större plats och det märks inte minst i Kalifornien där Hollywood ligger, där personer med latinamerikansk bakgrund redan är i majoritet, säger Tigran Feiler:

– Vi får räkna med att höra mer spanska, se mer latinamerikansk kultur, och fler latinos prisas på galorna framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oscarsgalan 2018

Mer i ämnet