Frances McDromand. Foto: Kevin Winter/TT

Frances McDormands känslosamma tal: ”Säger bara två ord”

Uppdaterad
Publicerad

Priset till bästa kvinnliga huvudroll under årets Oscarsgala gick till Frances McDormand för hennes roll i Three billboards outside Ebbing, Missouri. Under sitt tal bad hon samtliga kvinnliga nominerade på galan att ställa sig upp och levererade sedan ett politiskt budskap till filmbranschen.

Efter att ha tackat en lång rad personer tog Frances McDormands vinnartal en tydlig politisk vändning när hon placerade den gyllene Oscarstatyn bredvid sig på scengolvet och lade handen på hjärtat.

– Jag skulle vilja att alla kvinnor som är nominerade i alla kategorier ställer sig upp tillsammans med mig, uppmanade hon.

Oscarsgalan 2018

När de nominerade ställt sig upp bad hon resten av publiken, särskilt riktat till makthavare i Hollywood, att bjuda in kvinnorna till sina kontor och lyssna på deras tankar och idéer.  

”Inclusion rider”

Frances McDormand avslutade sitt tal med ännu en uppmaning:

– Jag har två ord att säga er: inclusion rider.

Uttrycket betyder ungefär ”mångfaldsklausul” och är en hänvisning till det krav på mångfald i filmindustrin som Frances McDormand, och andra med henne, tycker att skådespelare bör skriva in i sina kontrakt innan de tackar ja till att vara med i en film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2018

Mer i ämnet