Anders Olsson tycker att Sara Danius förslag att hon skulle återgå till rollen som ständig sekreterare är ”orealistisk”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anders Olsson tillbakavisar Danius uppgifter: ”Egendomligt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien tillbakavisar Sara Danius påstående om att hon skulle ha erbjudit sig att återgå som ständig sekreterare – men fått nej.
– Det är oerhört överraskande och egendomligt, det har aldrig nått mina öron, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Sara Danius uppgav i ett pressmeddelande under tisdagen att hon för ett par dagar sedan erbjöd sig att återvända till Akademien ”för att erbjuda mina tjänster på sekreterarstolen”.

”Det blev nej tack”, konstaterade hon. I en intervju med TT kommenterade Sara Danius senare beslutet.

– Jag tror att det hade varit en stor vinst för Akademiens del om de hade tagit tillbaka mig som ständig sekreterare. Men de hade förmodligen andra planer och det är bara att respektera det. Jag går vidare i mitt liv och det är inget dåligt beslut det heller, sade hon..

”En helt orealistisk idé”

Det är en händelsebeskrivning som Anders Olsson vänder sig mot.

– Vi har över huvud taget aldrig diskuterat den möjligheten. Det är en helt orealistisk idé, mycket på grund av missnöjet som har funnits mot henne i Akademien och hela organisationen. Jag tycker att det är oseriöst av henne att föreslå det här.

TT: Du tror inte att det hade varit möjligt för henne att återvända?

– Nej, absolut inte. Men jag vill inte säga mer än så – detta är i alla fall ingenting som vi har diskuterat i Akademien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer