Hör advokat Anders Elmér om Akademiens avtal med Sara Danius Foto: TT

Sara Danius: ”Hade varit en vinst för Akademien att ta tillbaka mig”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Sara Danius erbjöd hon sig att komma tillbaka till posten som ständig sekreterare för några dagar sedan.
”Den nuvarande sekreteraren slutar till sommaren av åldersskäl. Det blev nej tack. Jag beslöt mig då för att lämna Akademien även som passiv ledamot”, skriver hon i ett pressmeddelande.

”Jag har fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien, stol nummer sju, som en gång bekläddes av den första kvinnan att väljas in i Akademien, Selma Lagerlöf. För mig har det varit en ära att få sitta på denna stol”, skriver Sara Danius i ett pressmeddelande.

– Jag tror att det hade varit en stor vinst för Akademiens del om de hade tagit tillbaka mig som ständig sekreterare. Men de hade förmodligen andra planer och det är bara att respektera det. Jag går vidare i mitt liv och det är inget dåligt beslut det heller, säger hon till TT.

Lämnade efter intern kritik

Sara Danius lämnade sin post som ständig sekreterare i april 2018 efter majoritetens vilja, därefter har hon varit en så kallad passiv ledamot. Anders Olsson har i tidigare intervjuer talat om en djup förtroendekris och problem med maktutövande som orsaker till att hon lämnade sin post.

– Det har varit allvarliga brister under hela våren i hennes maktutövning, sa Anders Olsson till Svenska dagbladet i april 2018.

Sara Danius själv menar att det arbete som initierades i samband med att skandalen kring den så kallade kulturprofilen rullades upp är hennes förtjänst:

”De mått och steg jag föreslog beträffande (Kulturprofilen) och för att modernisera Akademiens eget regelverk, och som då avvisades av Akademiens majoritet, har sedan dess i stora delar förverkligats. Ironin är påtaglig och priset för Akademiens del har varit högt. Jag beklagar det, samtidigt som det är glädjande att församlingen sent omsider är på rätt väg”.

Beklagar brist på mångfald

Sedan april 2018 har flera kvinnliga ledamöter lämnat sina stolar av olika skäl, något Danius beklagar och kopplar till sitt eget utträde.

”Inte långt efter det att jag tvingades lämna min befattning sjönk antalet kvinnliga ledamöter till en (1). Må detta aldrig upprepas. Må Akademien också förstå att mångfald på alla vis, inte bara när det gäller förhållandet mellan män och kvinnor, är en god, ja, till och med nödvändig sak i en värld som vår”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet