Olga Tokarczuk. I klippet: Olga Tokarczuks översättare Jan Henrik Swahn Foto: TT

Ändrade besked: Olga Tokarczuk kommer till Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Olga Tokarczuk kommer att besöka skoleleverna i Rinkeby. På Nobelpristagarens officiella Facebooksida säger hon att det var ett missförstånd att hon inte skulle komma, skriver DN.

– Hon är jätteledsen över detta, säger översättaren Jan Henrik Swahn.

Tidigare i veckan kom beskedet att Nobelpristagaren Olga Tokarczuk inte skulle delta vid det traditionsenliga besöket i Rinkeby skola. I ett mejl till Kulturnyheterna skrev Nobelmuseets kommunikationschef:

”Det är så med alla pristagare som kommer hit att de får ju väldigt många inbjudningar till alla möjliga saker under den här veckan och sen får de själv avgöra vad de orkar göra, vad de vill göra.”

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Ett misstag

Men detta stämmer alltså inte, skriver Olga Tokarczuk på Facebook, rapporterar DN.

”Det var ett missförstånd, vi har redan kommit överens om att besöka Rinkeby”, skriver författaren.

Även Jan Henrik Swahn, som översatt Tokarczuks böcker, bekräftar för Kulturnyheterna att det har skett ett misstag och att Tokarczuk faktiskt kommer att besöka Rinkeby.

– Beslutet om Rinkeby fattades över Olga Tokarczuk huvud. Nu vill hon rätta till detta. Vem som har fattat det beslutet vet vi inte. Om det är Nobelstiftelsen eller Bonniers, säger han till Kulturnyheterna och tillägger:

– Olga blev jätteledsen när hon fick reda på att någon bestämt att hon inte skulle få besöka biblioteket och eleverna i Rinkeby. Hon har fått fina teckningar från barnen i Rinkeby och har hela tiden velat åka dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet