Nobelpristagaren i litteratur brukar alltid besöka eleverna på Rinkebyskolan i Stockholm. I år är Peter Handke inte inbjuden. Foto: TT

Peter Handke bjuds inte in till Rinkeby under Nobelveckan

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridde Nobelpristagaren Peter Handke bjuds inte in till projektet Nobel i Rinkeby där skolelever läser och arbetar med verk av Nobelpristagarna.

– Det skulle kunna bli protester och det vill inte vi utsätta barnen för, säger författaren och grundaren av Nobel i Rinkeby, Gunilla Lundgren, till Kulturnyheterna.

Varje år sedan 1988 har Rinkebyskolan genomfört ett projekt där skolelever läser om årets Nobelpristagare, som också bjuds in för att hälsa på i samband med Nobelveckan. Men efter kritiken mot den österrikiske författaren Peter Handke som tilldelas årets Nobelpris kommer endast 2018 års Nobelpristagare, Olga Tokarczuk, bjudas in. Det var Sveriges Radios Kulturnytt först med att rapportera om.

– Det är inte vi som kan bestämma vem som kommer utan det är Svenska Akademien och Nobelmuseet som ser till att det kommer en Nobelpristagare till oss. Vi har bara bjudit in Olga Tokarczuk i år. Vi har inte bjudit in Handke utan tycker att det räcker med att Olga kommer, säger författaren och Nobel i Rinkebys grundare, Gunilla Lundgren.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

”Svårt för barnen att ta ställning”

Beslutet följer i sviterna av den debatt som uppstått kring 2019 års Nobelpristagare. Sedan priset tillkännagavs har Peter Handke fått omfattande retroaktiv kritik för sitt ställningstagande för den serbiska sidan under de jugoslaviska krigen på 90-talet.

– Vi har skrivit och läst om båda och vi har med båda i häftet som ges till Nobelpristagarna. Men vi vill inte dra in barnen i det här stora om Peter Handke. Det skulle kunna bli protester och det vill inte vi utsätta dem för. De är ju barn och det är för svårt för dem att ta ställning till allt det här, säger Gunilla Lundgren.

Hur barnen reagerat?

– De inser också att det kan bli demonstrationer mot Handke och att det då blir för stort fokus på honom. Det vill inte vi, säger Gunilla Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet