Peter Handke, 2016. Foto: AP/TT

Namninsamling mot Handkes Nobelpris samlar 50 000 underskrifter

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot att Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur fortsätter. Nu har en namninsamling som ställer sig skarpt kritiskt mot pristagaren nått närmare 50 000 underskrifter.

”Vi tolererar inte ett prisbelönande av någon som försvarar en massmördare”, står skrivet på insamlingens sajt.

Namninsamlingen följer i raden av protester mot att Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur. Under tisdagen arrangerades en manifestation utanför den svenska ambassaden i Sarajevo. Och som Kulturnyheterna tidigare rapporterat överlämnade ordföranden för överlevarorganisationen Srebrenicas mödrar i samband med manifestationen ett brev adresserat till kungaparet med uppmaning att dra tillbaka priset. 

Namninsamlingen som startades för knappt en månad sedan och som riktar sig till Nobelkommittén har under onsdagseftermiddagen nått drygt 49 800 underskrifter.

”En person som försvarar ett sådant monster (Slobodan Milošević, reds. anm) förtjänar inte ens det minsta litterära erkännande och än mindre ett nobelpris”, står att läsa invid namninsamlingen, som fortsätter: ”Vi tolererar inte ett prisbelönande av någon som försvarar en massmördare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet