Peter Handke i sin trädgård i samband med att det tillkännagavs att han tilldelas Nobelpriset i litteratur 2019. Foto: AP/TT

Nya uppgifter om Peter Handkes uttalanden om Srebrenica

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som 2014 ifrågasatte Nobelpristagaren Peter Handke huruvida massakern i Srebrenica var ett folkmord eller inte, rapporterar Svenska Dagbladet. 2011 uttalade sig Peter Handke även föraktfullt om överlevarorganisationen Srebrenicas mödrar. ”Detta kände vi inte till”, skriver Akademiens ständige sekretare Mats Malm till SvD.

Debatten kring Peter Handke har rasat sedan det tillkännagavs att han skulle tilldelas 2019 års Nobelpris i litteratur. Kritikerna hävdar att han förnekat eller förringat massakern i Srebrenica genom att inte vilja kalla den för ett folkmord.

– Han förnekar inte Srebrenica, han förnekar inte folkmordet. Han använder det ordet i en uppsats från 2011, det var efter Haag-tribunalen. Han använder det ogärna innan dess, då var det inte brukligt att använda ordet folkmord, då använde man det bara om Förintelsen, i alla fall i den tyskspråkiga världen, sa Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson till Kulturnyheterna i torsdags.

Nu skriver Svenska Dagbladet att Peter Handke, Nobelpristagaren i litteratur 2019, år 2011 uttalat sig föraktfullt om ”Srebrenicas mödrar” och ifrågasatte hur många som dog i folkmordet.

”Hämnd, inte folkmord”

Svenska Dagbladet refererar även till ett uttalande som Handke gjorde i norska DN Magasinet 2014.

– Det var hämnd, inte folkmord, som krigsförbrytardomstolen påstår, sade han då.

I en intervju i tidskriften Ketzerbriefe (Kättarbrev) 2011 ifrågasätter Handke om det verkligen var 8000 personer som dog under massakern i Srebrenica. Han säger också att han inte ”tror ett ord” på det som organisationen Sreberenicas mödrar, som representerar de överlevande, säger. ”Hade jag varit mor, hade jag sörjt ensam”, säger han och menar att Srebrenicas mödrar bara är en ”billig imitation” av den argentinska organisationen Madres de la Plaza de mayo.

”Detta kände vi inte till”

Intervjun med Peter Handke i Ketzerbriefe utfördes av Alexander Dorin, en schweizisk skribent och författare som skrivit boken ”Srebrenica – historien om en salongsfähig rasism”. Enligt Svenska Dagbladet har Dorin med hänvisning till egna undersökningar förnekat att Srebrenica var en massaker eller ett folkmord. ”Detta kände vi inte till”, skriver Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm i ett mail till Svenska Dagbladet. Till Kulturnyheterna skriver Mats Malm under fredagseftermiddagen att Akademien ”undersöker saken”.

Ketzerbriefe har undertiteln ”Flaskpost för 'missanpassade' tankar”. Kulturmagasinet Perlentaucher som aktualiserat intervjun från 2011 beskriver Ketzerbriefe som en tvivelaktig högertidskrift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet