Litteraturpristagaren Peter Handke håller sin Nobelföreläsning på Börshuset i Stockholm den 7 december 2019. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Turkiet kommer inte att medverka under Nobelceremonin

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets Sverigeambassadör kommer inte att medverka under Nobelceremonin, meddelar ambassaden i ett mejl till SVT Nyheter. Liksom Albanien och Kosovo uppges orsaken vara att Nobelpriset i litteratur tilldelas den österrikiske författaren Peter Handke.

Tre länder har nu valt att bojkotta årets Nobelceremoni. Först ut var Kosovo som uppmanade även Albanien att göra detsamma.

Svenska Akademiens val av Nobelpristagare år 2019 har varit långt ifrån okontroversiellt och debatten om huruvida författaren Peter Handke borde tilldelats priset har pågått med full kraft sedan tillkännagivandet den 10 oktober.

Nobelpriset 2019

Turkiets försvarsdepartement har tidigare fördömt utdelningen av 2019 års Nobelpris till Peter Handke, och skriver att anledningen är att ”Handke, är en förnekare av det bosniska folkmordet och en stark anhängare av Milosevic som var förövaren i de bosniska folkmorden och mördaren av våra bosniska bröder”.

Handke förnekar anklagelserna

Under måndagen bekräftade Turkiets ambassad i Sverige att ambassadör Emre Yunt inte heller kommer att närvara under ceremonin där orsaken uppges vara valet av litteraturpristagare.

Handke har i en tidigare intervju med SVT bestämt nekat till anklagelserna om att han förnekat folkmordet i Srebrenica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2019

Mer i ämnet