• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Kulturnyheterna sammanfattar turerna kring Peter Handkes Nobelpris Foto: TT

Peter Handke-debatten: Detta har hänt

Publicerad

Svenska Akademiens val av Nobelpristagare år 2019 har varit långt ifrån okontroversiellt. Debatten om huruvida Peter Handke§ borde tilldelats priset har pågått med full kraft sedan det tillkännagavs den 10 oktober. Kulturnyheterna sammanfattari ett urval.

Jasenko Selimovic (L): ”Det är fullständigt bisarrt”
Den liberale politikern och skribenten Jasenko Selimovic (L) är tidigt ute på Twitter och kritiserar akademiens val. ”Det är skamligt att Svenska Akademien ger priset till honom. Det här är ju en människa som i sina böcker förminskar krigsbrott”, säger Jasenko Selimovic till Kulturnyheterna den 10 oktober och fortsätter: ”Det är fullständigt bisarrt att Akademien går den här vägen. Författare har förstås rätt att skriva precis vad de vill men man behöver ju man inte belöna människor som skriver dumheter med ett pris”. Även från andra delar av världen strömmar kritiska åsikter in.

Srebrenicas mödrar: ”Priset sårade mig”
Organisationen Srebrenicas mödrar som representerar de anhöriga till offren för folkmordet i Srebrenica skriver under fredagen den 11 oktober ett brev till Svenska Akademien där de kräver att priset tas tillbaka. ”Jag tycker inte Nobelpriset längre har något värde, utom materiellt. Det finns inget budskap om medmänsklighet i det. Priset sårade mig som en mor som förlorade 22 medlemmar i min familj”, säger Munira Subašić, ordförande för Srebrenicas mödrar, till Kulturnyheterna.

Amerikanska PEN: ”Vi beklagar djupt Nobelkommitténs beslut”
Amerikanska PEN skriver att de ”är förstummade” efter beskedet, i ett öppet brev till Svenska Akademien den 11 oktober. PEN konstaterar att organisationen inte ”tar för vana att kommentera andra institutioners litteraturpris”, men anser sig tvungna då organisationen anser att Handke använt sin plats i offentligheten för att ”förtiga en historisk sanning”.

Pristinabor: Protester utanför Sveriges ambassad
I Kosovos huvudstad Pristina protesterar demonstranter utanför den svenska ambassaden den 14 oktober. Enligt Sveriges radios Kulturnytt kräver demonstranterna att Svenska Akademien drar tillbaka Peter Handkes pris. Även Kosovos akademi för vetenskap och konst ställer liknande krav i ett brev till Svenska Akademien.

Edi Rama: ”Ännu en skandal som kommer skada prisets rykte”
Albaniens premiärministerEdi Rama kritiserar Svenska Akademien: ”Nobelpriset kommer inte göra Handke till en stor författare. Genom att välja den österrikiske författaren har Akademien bara fortsatt minska prisets värde och vadat in i ännu en skandal som kommer skada prisets rykte för årtionden framöver”, skriver Edi Rama i en text på sajten Politico den 15 oktober. Vidare menar Edi Rama att det är problematiskt att skilja Handkes böcker från författarens politiska åsikter, eftersom politiken, enligt Rama, genomsyrar Handkes verk.

Johannes Anyuru: ”Känner Akademien ingen skam för de döda?”
I samband med tillkännagivandet av Nobelpriset 2019 sa Nobelkommiténs Anders Olsson att priset till Handke är ett litterärt pris, inget politiskt pris. I Göteborgsposten den 15 oktober ifrågasätter författaren Johannes Anyuru uppdelningen i verk och person. ”Akademien gör sig alltmer irrelevant varje gång de visar sig oförmögna att behandla en global, skrivande offentlighet som bestående av jämlikar och i stället ser den som en pöbel som måste disciplineras”, skriver han.

Peter Handke: ”Låt mig vara ifred”
Den 16 oktober tar huvudpersonen själv till orda. ”Jag står framför min trädgårdsgrind och där är 50 journalister som alla ställer samma frågor. Inte från någon hörde jag att de sade att de läst något av mig. Det fanns bara en fråga: Hur reagerar världen? Reaktioner, reaktioner reaktioner. Jag är en författare, liksom Tolstoj, Homeros, Cervantes, så låt mig vara i fred och ställ inte sådana frågor, sade Handke, till  den österrikiska lokalradion ORF Kärnten. Handke ska även ha sagt att han aldrig mer kommer svara på frågor från journalister.

Mats Malm: ”Inte tänkt belöna en krigshetsare”
Dagens Nyheter skriver Akademiens ständige sekreterare Mats Malm tillsammans med ledamoten Eric M Runesson den 17 oktober om kritiken som riktats mot såväl Akademien som författaren själv: ”Svenska Akademien har givetvis inte tänkt belöna en krigshetsare och förnekare av krigsförbrytelser eller folkmord”. Avslutningsvis betonar Mats Malm att Peter Handke ”definitivt fällt provocerande, olämpliga och otydliga yttranden i politiska frågor” – men Akademien ser inte i något av det han skrivit som angrepp på varken respekten för alla människors lika värde eller det civila samhället.

Kjell Magnusson: ”Handke ställer helt legitima frågor”
”Nobelpristagaren Peter Handkes kritiker tycks inte ha läst vad han verkligen har skrivit om kriget på Balkan, som han i allt väsentligt beskrivit helt korrekt. Därtill ställer han legitima frågor”. Det skriver folkmordsforskaren Kjell Magnusson i Dagens Nyheter den 17 oktober. Magnusson är docent i sociologi och författare till boken ”Folkmord som metafor. Bilden av kriget i Bosnien och Hercegovina”.

Henrik Petersen: ”Inte skamligt ge Handke Nobelpriset i litteratur”
Nobelkommiténs Henrik Petersen skriver i Svenska Dagbladet den 17 oktober att han är övertygad om att Peter Handke om femtio år kommer höra till de ”allra mest självklara valen som Svenska Akademien någonsin gjort”. Han menar också att ”Handke på ett tidigt stadium till varje pris var för fred, inte krig, och hans grundläggande ståndpunkt är antinationalistisk.”

Rebecka Kärde: ”Uppgiften har varit att bedöma Handkes författarskap som en helhet”
”När vi ger priset till Handke, hävdar vi att litteraturens uppgift är en annan än att bekräfta och reproducera det som samhällets mittfåra anser är moraliskt riktigt”. Så skriver Nobelkommitténs Rebecka Kärde i Dagens Nyheter den 18 oktober.

Svenska Akademien: ”Han är en storslagen författare”
Den 18 oktober intervjuar Kulturnyheterna både den tidigare och den nuvarande ständige sekreteraren. ”Peter Handke har ett författarskap på ungefär 80 titlar och vi har inte kunnat hitta något i dessa verk som bryter mot de grundläggande värden som vi måste följa. Han är en storslagen författare och bör bedömas som sådan”, säger Anders Olsson, numera ordförande för Nobelkommittén. ”Sen finns en väldigt stor ram av yttrandefrihet och en person kan ha fällt provokativa yttranden, men det påverkar inte bedömningen av det litterära arbetet”, säger Mats Malm.

Jasenko Selimovic: ”Kungen borde vägra dela ut Nobelpriset till Handke”
Liberale politikern och skribenten Jasenko Selimovic ger sig in i debatten igen via en debattartikel i Svenska Dagbladet den 19 oktober: ”Kungen bör inte dra på sig denna skam. I slutändan är det han som måste överräcka priset, skammen kommer bli hans i all evighet. Därför, vägra ge Handke priset. Sveriges kung ska inte vara folkmordsförnekarnas beskyddare.”

Svante Weyler: ”Peter Handkes förakt för sanningen”
Den 21 oktober svarar förläggaren Svante Weyler i Dagens Nyheter på Rebecka Kärdes artikel:”Läser jag Handke för kritiskt? Ja, inte mer kritiskt än Rebecka Kärde och Nobelkommittén. Det är våra slutsatser som skiljer sig åt. Hennes slutsats: 'En omdömeslös, relativiserande vinkel på ett folkmord? Kanske det.' Jag vet inte vad som kan vara värre än en relativisering av ett folkmord”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet