Anhöriga till Srebrenica-massakerns offer: ”Ta tillbaka Handkes pris”

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till offren för folkmordet i Srebrenica kräver att Svenska Akademien drar tillbaka litteraturpriset till Peter Handke. Samtidigt kommer hård kritik från den amerikanska författarorganisationen Pen.

– En man som har försvarat Balkans bödlar kan inte få det priset, säger Munira Subašić, ordförande för Srebrenicas mödrar.

Valet av den kontroversielle österrikiske författaren Peter Handke som årets Nobelpristagare har rört upp känslor i Bosnien-Hercegovina. Organisationen Srebrenicas mödrar som representerar de anhöriga till offren för folkmordet i Srebrenica kommer under fredagen att skicka ett brev till Svenska Akademien där de kräver att priset tas tillbaka.

Handke tog under 90-talet ställning för Serbien i Jugoslavienkrigen och uttalade bland annat sitt stöd för den serbiske politikern Slobodan Milošević, vars begravning 2006 han höll tal på.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Ordförande för Srebrenicas mödrar Munira Subašić säger att valet av Handke ytterligare skadat Akademiens anseende och att Akademien borde skämmas.

– Jag tycker inte Nobelpriset längre har något värde, utom materiellt. Det finns inget budskap om medmänsklighet i det. Priset sårade mig som en mor som förlorade 22 medlemmar i min familj. Det har lämnat ett sår i mig på samma sätt som de lämnade ett sår i mig när de förde bort min son som jag aldrig hittade igen, bara två skelettdelar, säger hon till Kulturnyheterna. 

”Sorgligt och förolämpande”

Srebrenica, en då bosnienmuslimsk enklav i nordöstra Bosnien-Hercegovina, intogs den 11 juli 1995 av bosnienserbiska styrkor. Under ett par dagar avrättades tusentals män och pojkar på platsen och begravdes i massgravar. Myndigheternas lista över saknade eller dödade innehåller över 8 000 namn.

Munira Subašić säger till Kulturnyheterna att Handkes Nobelpris är det enda medlemmarna i hennes organisation pratat om sedan beskedet igår.

Samtidigt kommer samma hårda kritik från amerikanska Pen, som skriver att de ”är förstummade” efter beskedet, i ett öppet brev till Svenska Akademien. Pen konstaterar att organisationen inte ”tar för vana att kommentera andra institutioners litteraturpris”, men anser sig tvungna då organisationen anser att Handke använt sin plats i offentligheten för att ”förtiga en historisk sanning”.

”Vi beklagar djupt Nobelkommitténs beslut”, avslutar Pen brevet.

Vill inte se det som politiskt

När SVT träffade Peter Handke under torsdagskvällen hade flera redan uttryckt kritik mot honom som pristagare, något han bemötte med att konstatera att det var litteraturen, och inte politiken, som låg bakom att han fick priset.

– De röstade på litteraturen där uppe i Stockholm. Och jag är litteratur, ren litteratur, säger han.

Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Anders Olsson svarade även han på kritiken som framkom omedelbart efter tillkännagivandet:

– Det är för hans litterära förtjänster som vi har gett honom det här priset. Det är en enormt stor författare med ett enormt författarskap bakom sig.

Folkmordet i Srebrenica

2007 beslutade internationella domstolen i Haag att den serbiska staten inte gjorde sig juridiskt skyldig till folkmord under kriget med Bosnien 1992-95. Däremot ansåg domstolen att Belgrad inte agerat för att stoppa massakern i Srebrenica 1995. Massakern betraktas idag som ett folkmord och omkring 8 000 muslimska män och pojkar avrättades.

Jugoslaviens före detta president Slobodan Milošević åtalades för folkmord i 66 fall i krigsförbrytartribunalen 2001, men avled i häktet några månader innan domen mot honom skulle falla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet