Peter Handke mötte pressen utanför sitt hus. Foto: AP

Peter Handke till SVT efter beskedet: ”Jag är ren litteratur”

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobelpristagare i litteratur var länge tyst innan han mötte pressen utanför sitt hus i Paris – där SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick fick en unik intervju med honom, tillsammans med fransk radio.

– De röstade på litteraturen där uppe i Stockholm, säger Peter Handkes.

Ett stort pressuppbåd samlades utanför författaren Peter Handkes hem i utkanten av Paris på torsdagen. Efter flera timmar gav han den första kommentaren till priset.

Efteråt mötte han SVT och fransk radio i en exklusiv intervju, där Peter Handke säger att han är överraskad och känner sig fridfull.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Samtidigt menar han att det finns ett dilemma med priset.

– Priset är tänkt att vara något universellt, men det funkar inte riktigt. Det är orättvist, säger han.

Han konstaterar också att det var litteraturen och inte politiken som låg bakom att han fick priset.

– De röstade på litteraturen där uppe i Stockholm. Och jag är litteratur, ren litteratur, säger han.

”Mycket, mycket berörd”

Akademiens motivering till valet av pristagare lyder: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.” Valet fick snabbt kritik från flera håll på grund av författarens ställningstagande för Serbien och landets ledare Slobodan Milošević i Jugoslaviska krigen. Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Anders Olsson svarade på kritiken:

– Det är för hans litterära förtjänster som vi har gett honom det här priset. Det är en enormt stor författare med ett enormt författarskap bakom sig.

Anders Olsson var den i Svenska Akademien som ringde upp Handke och vittnade om hans glädje att få motta priset.

– Han var mycket, mycket berörd, han fick nästan inte fram några ord, sa Olsson till Kulturnyheterna under presskonferensen i Börshuset.

2014 var Handke dock inte lika entusiastisk inför Nobelpriset i litteratur.

– Nobelpriset borde avskaffas, sa han då till österrikiska Die Presse och kallade vidare priset en ”falsk kanonisering” av litteraturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet