Peter Handke. Foto: AFP/TT

Peter Handke: ”Låt mig vara i fred”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren i litteratur för 2019, Peter Handke, har fått omfattande retroaktiv kritik för sitt ställningstagande för den serbiska sidan under jugoslaviska krigen på 90-talet sedan det blev känt att han tilldelats Nobelpriset. Nu ryter han ifrån.

– Låt mig vara i fred och ställ inte sådana frågor, säger han till österrikisk lokalradio.

Under tisdagskvällen besökte Nobelpristagaren Peter Handke sin hemby och möttes av ett antal journalister som började ställa frågor om hans ställningstagande kring jugoslaviska krigen.

– Jag står framför min trädgårdsgrind och där är 50 journalister som alla ställer samma frågor. Inte från någon hörde jag att de sade att de läst något av mig. Det fanns bara en fråga: Hur reagerar världen? Reaktioner, reaktioner reaktioner. Jag är en författare, liksom Tolstoj, Homeros, Cervantes, så låt mig vara i fred och ställ inte sådana frågor, sade Handke, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till  den österrikiska lokalradion ORF Kärnten. 

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Handke ska även ha sagt att han aldrig mer kommer svara på frågor från journalister.

Författaren fått stark kritik för att ha tagit ställning för Serbien i Jugoslavienkrigen på 90-talet. Han uttalade bland annat sitt stöd för den serbiske politikern Slobodan Milošević. Handke talade också på Miloševićs begravning 2006.

Milošević åtalades för folkmord i 66 fall i krigsförbrytartribunalen 2001, men avled i häktet några månader innan domen mot honom skulle falla.

Fotnot: En tidigare version av denna artikel hade rubriken ”Peter Handke: 'Jag hatar journalister'”. Det är en felaktig översättning. I klippet säger Handke att han ”hatar journalistik”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet