• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Akademiens ständige sekreterare Mats Malm och Nobelpristagaren Peter Handke. Foto: TT

Svenska akademien: Inga belägg för att Handke hyllade blodutgjutelse

Uppdaterad
Publicerad

I en opinionstext i Dagens Nyheter kommenterar Svenska Akademien den skarpa kritik som valet av författaren Peter Handke som nobelpristagare i litteratur 2019 genererat.

– Svenska Akademien har givetvis inte tänkt belöna en krigshetsare och förnekare av krigsförbrytelser eller folkmord, skriver Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

Nobelpristagaren i litteratur för 2019, Peter Handke, har fått omfattande retroaktiv kritik för sitt ställningstagande för den serbiska sidan under jugoslaviska krigen på 90-talet sedan det blev känt att han tilldelats Nobelpriset. Han uttalade bland annat sitt stöd för den serbiske politikern Slobodan Milošević. Handke talade också på Miloševićs begravning 2006.

I Dagens Nyheter skriver nu Akademiens ständige sekreterare Mats Malm om kritiken som riktats mot såväl Akademien som författaren själv. De inleder sin text:

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

”Svenska Akademien har givetvis inte tänkt belöna en krigshetsare och förnekare av krigsförbrytelser eller folkmord. Man får det intrycket i pressen nu, men hur har den bilden uppstått?”

Akademien: Avståndstagandet är tydligt

Mats Malm skriver att Handke i boken Winterliche Reise från 1996 är tydlig med att han varken ifrågasätter eller relativiserar massakern i Srebrenica.

”Handke har kritiserats för att han inte vill använda begreppen folkmord och koncentrationsläger – i en mycket olycklig misstänksamhet mot pressens och juridikens språk, verkar det – men hans avståndstagande från företeelserna är tydligt”.

Avslutningsvis betonar Mats Malm att Peter Handke ”definitivt fällt provocerande, olämpliga och otydliga yttranden i politiska frågor” – men, skriver de, Akademien ser inte i något av det han skrivit som angrepp på varken respekten för alla människors lika värde eller det civila samhället.

Handke: Låt mig vara ifred

Tidigare i veckan röt Peter Handke ifrån på grund av kritiken som riktats mot honom.

– Jag står framför min trädgårdsgrind och där är 50 journalister som alla ställer samma frågor. Inte från någon hörde jag att de sade att de läst något av mig. Det fanns bara en fråga: Hur reagerar världen? Reaktioner, reaktioner reaktioner. Jag är en författare, liksom Tolstoj, Homeros, Cervantes, så låt mig vara i fred och ställ inte sådana frågor, sade Handke.

Slobodan Milošević åtalades för folkmord i 66 fall i krigsförbrytartribunalen 2001, men avled i häktet några månader innan domen mot honom skulle falla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet