• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Peter Handke tog emot världspressen i sin trädgård i torsdags, efter att ha tillkännagivits som mottagare av 2019 års Nobelpris i litteratur. Foto: AP/TT

Protester mot Handke utanför svenska ambassaden i Kosovo

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens beslut att tilldela årets nobelpris i litteratur till den österrikiske författaren Peter Handke har väckt reaktioner runt om i världen, och inte minst på balkan. I Kosovos huvudstad Pristina har demonstranter under måndagen protesterat utanför den svenska ambassaden, rapporterar Kulturnytt.

Enligt radion kräver demonstranterna att Svenska Akademien drar tillbaka Peter Handkes pris. Även Kosovos Akademi för vetenskap och konst har ställt liknande krav, enligt Kulturnytt.

Beslutet att ge Handke nobelpriset i litteratur ses av många som kontroversiellt. Författaren har tidigare uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic, och han höll tal på dennes begravning 2006.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Amerikanska Pen har sagt att de är ”förstummade” över beslutet att ge priset till någon som använt sin röst för att ”underminera den historiska sanningen och erbjuda offentligt bistånd till utövare av folkmord”, och Kosovos tidigare utrikesminister har kallat författaren för en ”folkmordslögnare”.

Hård kritik

Kosovos Akademi för vetenskap och konst har skickat ett brev till akademin där de protesterar beslutet, något som även Srebrenicas mödrar, anhörigorganisationen till offren för massakern i Srebrenica, gjorde förra veckan.

Samtidigt har Handke efter priset hyllats i statlig serbisk tv, och själv kallar Handke Svenska Akademiens beslut för ”modigt”.

Svenska Akademien vidhåller att man skiljer på litteratur och politik.

-Det här är ett litterärt pris, det är inget politiskt pris‚ sa Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson i samband med tillkännagivandet, enligt Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet